Museum biedt 22.720 euro om net ingeslagen meteoriet te vinden
Alle schattenjagende astronomen zitten op het vliegtuig naar de Verenigde Staten. Het Mineral & Gem Museum in Maine looft een beloning van maar liefst 25.000 euro uit. Waarom? Om een meteoriet op te sporen die als een vuurbal langs de heldere hemel raasde, alvorens in de bossen van de Amerikaanse staat neer te storten.
Vorige week hadden toevallige toeschouwers rond Calais in Maine het geluk om een zeldzaam ruimtespektakel gade te slaan. Volgens NASA was de meteoriet 4 minuten lang zichtbaar bij klaarlichte dag, rond de middag van 8 april. Bovendien werd de omgeving ook opgeschrikt vanwege de supersonische knal toen de vuurbal ter aarde stortte.
Museum looft 25.000 dollar uit voor vondst meteoriet
Maar ondanks de luide en spectaculaire intrede van de meteoriet, kan niemand het ruimtepuin lokaliseren. En aangezien het zeldzame materiaal niet alleen een aardig bedrag kan opleveren, wil het Maine Mineral & Gem Museum een beloning van 25.000 dollar (omgerekend 22.720 euro) uitreiken aan de schattenjager die de meteoriet als eerste vindt.
Het museum heeft naar eigen zeggen “de grootste collectie van maan- en marsmeteorieten ter wereld” en deze unieke inslag in de buurt zou natuurlijk een fantastische toevoeging zijn. Het Maine Mineral & Gem Museum wil ook graag alle fragmenten van de meteoriet bestuderen, gezien die waardevolle informatie over het zonnestelsel kunnen bevatten. De beloning van 25.000 dollar is voor het eerste gevonden stuk meteoriet dat 1 kilo of meer weegt. Aan CNN vertelde een woordvoerder wel dat het museum bereid is te betalen voor elk exemplaar “ongeacht de grootte”.
Kan miljoenen waard zijn
De omgeving bemoeilijkt de zoektocht echter. Het beboste gebied nabij de Canadese grens waar de meteoriet zou moeten liggen, leent zich heel slecht voor een accurate voorspelling, laat staan vondst. Gelukkig kunnen schattenjagers daarvoor bij Veronica Tollenaar terecht.
De Nederlandse glaciologe van de Brusselse universiteit ULB maakte onlangs een gedetailleerde schatkaart van alle meteorieten op Antarctica. Op basis van de gedetailleerde kaart vond de Belgische expeditie vijf grote meteorieten. Het grootste exemplaar woog meer dan 8 kilo, wat afhankelijk van het materiaal miljoenen waard kan zijn. Lees daarover meer in ons interview met de doctoraatsstudente.