Het fenomeen ‘muscle memory’ voor eens en altijd uitgelegd en bewezen!
Use it or lose it. Het is een veel voorkomend gezegde dat rond wordt bazuint in de gym. De boodschap heeft betrekking op het feit dat als je je spieren niet gebruikt, ze krimpen en je ze uiteindelijk helemaal kwijtraakt. Super sad natuurlijk. Maar niet getreurd! Er bestaat namelijk zoiets als ‘muscle memory’. Wat dat is? Continueer het lezen en gij zult ontdekken.
We brengen meteen maar het goede nieuws. Nieuwe wetenschappelijke bevindingen wijzen er namelijk op dat de uitspraak ‘use it or lose it’ niet helemaal waar is. Dat het meer een gevalletje ‘use it or lose it… until you use it again’ is.
De meeste bewegingspsychologen zijn het er wel over eens dat spiergeheugen echt is. Het is de studie hoe deze ‘herinneringen’ in het lichaam worden opgeslagen, waardoor wetenschappers de voordelen zien van gewichtstraining en gebruik van steroïden (we maakten geen grapje) om zwakte te voorkomen tijdens oudere leeftijd.
Klaar voor wat wetenschap?
Wat je hierna gaat lezen wordt misschien allemaal een beetje wetenschappelijk, maar het is het lezen waard.
In het verleden geloofden wetenschappers dat het ‘use it or lose it’-concept betekende dat de nuclei (de celcontrolecentra die spiervezels bouwen en onderhouden) ook verloren zouden gaan door inactiviteit. De nieuwste bevindingen suggereren dat dit niet het geval is. Onderzoek onthult dat de nuclei die worden ontwikkeld tijdens het trainen blijven bestaan.
Zelfs wanneer de spiercellen van een lichaam slinken, vanwege een gebrekkig gebruik (omdat je één Netflix serie even de voorkeur geeft) of een natuurlijke afbraak in de loop der tijd (omdat je van Netflix jouw primaire levensdoel hebt gemaakt). Deze overgebleven nuclei (de zogenaamde ‘myonuclei’) stimuleren in feite sneller groei als de spieren opnieuw worden getraind.
In essentie suggereert deze ontdekking dat mensen het spiergroeipotentieel al tijdens de tienerjaren kunnen “opbouwen” om op oudere leeftijd kwetsbaarheid te voorkomen. Het is een bevinding die ook suggereert dat atleten die in het verleden steroïden hebben gebruikt, in de toekomst hier nog steeds profijt van hebben en wél gewoon door de dopingcontrole komen. Dit komt doordat de spieren de extra groei al hebben ‘erkend’ en de extra spiermasse later zo bijgeschreven kan worden. Interessant.
Daarom zou het ook het eerlijkst zijn wanneer er regelmatig drugstests worden gehouden onder concurrerende atleten. Naast permanente verboden voor iedereen die betrapt wordt met het gebruik van steroïden. Als het goed is snap je waarom, maar voor de zekerheid: omdat steroïden de sporter nog ten goede kan komen lang nadat ze zijn gestopt. Dat dacht je al hè? Goed zo.
Dus ‘muscle memory’ is…
Hoe kunnen we dit nou simplistisch opschrijven? Welnu, het zit zo; het onderzoek suggereert dat het lichaam die complexe spierkernen (nuclei) wel kan krijgen, maar deze nooit écht verliest. In wezen geeft de studie aan dat wanneer een spier eenmaal weet wat ‘ie kan, deze herinnering levenslang bij de spier blijft horen.
De conclusie is dat het aanblijven van deze nuclei in het lichaam de spieromvang en -kracht dus sneller laat herstellen, zelfs na een periode van niet trainen. Dit verklaart in feite het fenomeen ‘muscle memory’.
Heb je weinig vertrouwen in je muscle memory, maar wil je er deze zomer wel strak bijliggen? Dan kun je deze tips goed gebruiken.