Oorlogsfilm met sitcom-icoon is de ultieme B-film met cultpotentie
Maak kennis met Murder Company, een gloednieuwe oorlogsfilm met een bekend gezicht. Een half waargebeurd verhaal en regisseur met een zorgwekkend CV.
Explosies, nagebouwde loopgraven én peperduur materieel zoals tanks en andere soorten voertuigen en wapens; het neerzetten van een geloofwaardige oorlogsfilm is geen goedkope aangelegenheid. Je komt niet weg met een alledaags achtergrond en een paar figuranten. Actie is duur, laat staan historische actie.
Murder Company: waargebeurd verhaal?
Toch komen er steeds vaker producenten en regisseurs voorbij die het wel aandurven. Met niet te veel explosies, een lean en mean script en slim filmwerk kom je al een heel eind, zo bewezen vorig jaar de Nederlandse oorlogsfilms Grenzeloos Verraad en Invasie. Dit jaar lijkt het Australische Before Dawn hoge ogen te gaan gooien met een vergelijkbare aanpak.
Het kan altijd nog goedkoper. We begeven ons op cheesy B-film-terrein met Murder Company, een gloednieuwe oorlogsthriller waarvoor zojuist een marketingcampagne af is getrapt. Je bent gewaarschuwd: we hebben het hier echt over low, low-budget. Maar ook over een waargebeurd oorlogsverhaal.
Murder Company speelt zich af in juni 1944, richting het einde van de Tweede Wereldoorlog. De Amerikaanse invasie van Europa staat op losse schroeven. De geallieerden stellen een uiterst geheim plan op om de situatie te redden. Hun plan? Zes mannen achter de vijandelijke linies zien te krijgen, zodat zij een hooggeplaatst nazi-doelwit uit kunnen schakelen, en zo het tij kunnen keren. Een gemengde unit soldaten van de 82nd Airborne, bestaande uit mannen van Easy, Able en Dog Companies, werd vergezeld door een enkel lid van het Franse verzet.
Oorlogsfilm met sitcom-ster en lage scores
Verder weet productiebedrijf Maverick & Complex het spannend te verkopen: “Hun missie is nooit officieel erkend en er is geen bewijs dat de eenheid ooit heeft bestaan. Maar degenen die erbij waren gaven het een eigen naam: Murder Company.”
‘Waargebeurd’ is dus een rekbaar begrip. Het (gebrek aan) bewijs geeft regisseur Shane Dax Taylor alle ruimte om een spannende thriller neer te zetten. Het probleem? Zijn CV belooft nou niet bepaald veel goeds. De 48-jarige filmproducent en regisseur heeft zes speelfilms op zijn IMDb-pagina staan.
Slechts één van die titels scoort daar een voldoende, en dan hebben we het nog steeds over een mager zesje. Oef. Aan de andere kant: de producenten hebben wel op de een of andere manier televisielegende Kelsey Grammer weten te strikken. Meneer Frasier en Cheers. Twee gigantische sitcoms.
Plan B staat al klaar
De kans is dus vrij groot dat je beter gewoon de vele andere films en boeken over dit soort missies kunt checken, en de spannende scènes zelf in je hoofd visualiseren. Vanaf 4 juli weten we of Murder Company toch nog gaat verrassen, want dan komt de oorlogsthriller direct digitaal on demand uit. Gelukkig hebben we al een alternatief voor je klaarstaan: met deze code kijk je alle oorlogsfilms op Netflix.