Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Geld & Carrière 25 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

Nederlandse steden lanceren eigen euro tegen macht grootkapitaal

Al bij 180 bedrijven in Utrecht kun je betalen met de Utrechtse Euro. Deze is evenveel waard als een normale euro, maar zorgt ervoor dat er meer geld in de stad blijft. Ook Arnhem en Alkmaar hebben hun eigen munteenheid geïntroduceerd: het Arnhems Hert en de Vix.

Wie normaal gesproken een kroeg opent of restaurant begint, leent daarvoor een startkapitaal bij de bank. Over deze lening moet rente worden betaald. Zo verdienen banken geld, maar dit geld vloeit weg uit lokale gemeenschappen. Econoom Henk van Arkel bedacht een manier waarop het anders kon. Een lokale munt, waardoor de ondernemers van een stad het geld binnen hun gemeenschap kunnen houden.

Eigen euro laat gemeenschap in steden bloeien

Het idee van een lokale munt is dat je hem alleen in de eigen gemeenschap kunt uitgeven. Stel: een cafébaas ontvangt 20 Utrechtse euro’s van een klant voor stuk of zes pils. Normaal zou hij hier een nieuwe krat bier van bestellen bij Heineken om zijn voorraad aan te vullen, maar met een Utrechtse euro kan dit niet. Hij moet de krat bier bij een lokale bierbrouwer kopen. Deze brouwer wil dezelfde 20 euro gebruiken om een boek van te kopen. Dit kan niet op Bol, maar alleen bij de lokale boekhandel.

Je snapt het idee. Dezelfde 20 euro blijven door de stad circuleren en gaan van ondernemer naar ondernemer. Zo profiteert de lokale economie en delft het grootkapitaal voor de verandering eens het onderspit. Na een half jaar mag de Utrechtse euro weer omgeruild worden voor een normale euro. 

Wie groter denkt, kan zich inbeelden dat ondernemers bij elkaar investeren, waardoor ze geen geld meer hoeven te lenen bij de bank. Een varkensboer kan bijvoorbeeld zijn Utrechtse euro’s investeren in een lokale ondernemer die een nieuw hamburgerrestaurant begint. Hier profiteert hij zelf ook weer van, als leverancier van varkensvlees voor het restaurant.

Ook Alkmaar en Arnhem hebben al een eigen munt

Met lokale munten gaat er meer geld naar lokale ondernemers en minder naar het grootkapitaal. Daar is niemand tegen, behalve Charlene de Carvalho-Heineken. Logisch dus dat men ook in andere steden het idee heeft opgepikt. In Arnhem kan er bij meerdere bakkers, koffiezaakjes en andere bedrijven met het Arnhems Hert worden betaald. In Alkmaar kun je bij meer dan honderd bedrijven betalen met de Vix. 

Iedereen kan meedoen met de lokale munt. In het geval van Utrecht kan dit door een rekening te openen voor 15 euro. Daarna kun je er Utrechtse euro’s op laten zetten door met normale euro’s te betalen. Of check de website van het Arnhems Hert of de Alkmaarse Vix.

Van al die lokale munten krijgen we spontaan zin om een stamkroeg te beginnen. Gelukkig hebben we al eens uitgerekend hoe je dit al doet voor 209.000 euro (inclusief vergunningen én de kroeg zelf).

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.