Deze twee woorden zijn de mooiste zin uit Nederlandse literatuur
Radio 1 (de Belgische variant) zocht naar de mooiste zin uit de Nederlandstalige literatuur. Het werd een heel kort zinnetje van Joost van den Vondel, een Hollander uit de zestiende eeuw. âU, nu!â Tja⊠Wel mooi?
In Nederland was er in 2022 al een soortgelijke verkiezing. Toen zocht CPNB naar de mooiste liefdeszin aller tijden. Arthur Japin won met deze woorden: âDit is het enige wat telt, lieverd, dat iemand meer in je ziet dan je wist dat er te zien was.â Ietwat wollig geschreven, vinden wij.
Corry Palmen deed ook mee: âIk wil dat je eeuwig leeft, zeg ik tegen hem.â Ook niks bijzonders. Anne Frank was pas 14 jaar, maar die zei het ât mooist: âIk voel als ik eraan denk, vandaag nog zijn wang tegen de mijne met dat heerlijke gevoel, dat alles goedmaakt.â
De mooiste zin uit de Nederlandse literatuur
Goed, nu naar de verkiezing van de Belgen. Zij zochten ook naar de mooiste zin uit de literatuur, maar dan zonder liefdesthema. Een week lang mochten luisteraars van Radio 1 hun favoriete zin uit de Nederlandstalige literatuur indienen. Hieruit rolden de volgende drie genomineerden:
âwie poogt door de leugenâ
Door Hugues C. Pernath (1978).
âje wordt grijsâ
Door Herman de Coninck (1978).
 âu, nu!âÂ
Door Joost van den Vondel (1620).
Nouja, als we mĂłeten kiezen dan zouden wij ook voor âu nuâ gaan. Al vrezen we dat we niet literair ontwikkeld genoeg zijn om de genialiteit van het zinnetje ten volste te doorgronden.
âU, nu!â van Joost van den Vondel
We duiken toch maar even in de prijswinnende woorden die 600 jaar geleden door de Nederlandse dichter werden opgetekend. âU nuâ is niet alleen een zin, maar tevens het hele gedicht.
Wat de beroemde dichter er precies mee bedoelt, vinden we moeilijk te achterhalen. Op Historiek lezen we dat het een uiting zou zijn van Vondels depressie en lusteloosheid. De prijsuitreikende radiozender zelf schrijft dan weer dat het bedoeld was als liefdesgedicht. Een gefrustreerde hunkering naar liefde, in die zin zouden we hem wellicht kunnen begrijpen. Zoals dronken mannen tijdens een stapavond vlak voor sluitingstijd in het oor schreeuwen van de spaarzaam overgebleven vrouwen. âU, nu!â
Verder weinig duiding. Behalve dat âU nuâ een palindroom is, maar dat hadden we zelf natuurlijk ook al gezien. Al met al leuk gedaan, maar het gedicht dat Vondel op zijn grafsteen liet zetten vinden we leuker: âHier leit Vondel zonder rouw. Hy is gestorven van de kouw.â
Ook een soort poĂ«et die in korte zinnen praat is Arnold Schwarzenegger. Bekijk hier zes ultieme 90âs Schwarzenegger-films om tijdens kerst te streamen.