Waarom je na video meetings gesloopt bent en hoe je het voorkomt
Voor veel van ons betekent thuiswerken ook dat we vaak gebruik maken van video-call programma’s als Zoom en Teams. En verrassend genoeg zijn al die online vergaderingen onwijs vermoeiend. Oké, vroeger was een dag vol face-to-face meetings ook niet echt goed voor je energieniveau. Toch lijkt het wel alsof video meetings nóg vermoeiender zijn voor je geest.
Herkenbaar? Dat kan goed kloppen, want er is een aantal redenen waarom video meetings vermoeiender zijn dan ‘normale’ vergaderingen, weten we dankzij TED.
1. We missen veel non-verbale communicatie
Bij een video-call missen we veel non-verbale signalen. Gezichtsuitdrukkingen, de toon en toonhoogte van de stem, gebaren en de houding zijn maar een paar voorbeelden die normaal gesproken onze gevoelens overbrengen. Tijdens een persoonlijke ontmoeting verwerken we deze signalen grotendeels automatisch en kunnen we tegelijkertijd naar de ander luisteren.
Bij een video-call moeten we veel harder werken om ook de non-verbale signalen op te merken en te verwerken. Logischerwijs kost dat veel energie.
2. Zorgen
Zullen je collega’s niet anders over je denken als ze je huis zien? Is er geen rommel in beeld? Komen je partner, huisgenoot of je kinderen niet opeens binnen stampen? Wat als de technologie hapert? Goed, er is dus genoeg om zorgen over te maken.
3. Geen fysieke vergaderruimte
Normaal gesproken is er een duidelijke switch van taken. Je bent bezig achter je bureau en hebt dan een meeting. Terwijl je daarheen loopt, praat je met collega’s of haal je nog even snel koffie. Thuis switchen we meteen van onze taak naar Zoom, zonder onderbreking. En dat terwijl bijvoorbeeld bewezen is dat lopen creativiteit stimuleert. En dat we vergaderruimtes onbewust associëren met problemen oplossen, waardoor dat ook beter lukt in een daadwerkelijke meeting room.
Lees ook: De voordelen van thuiswerken: wordt het de nieuwe norm?
4. Je kijkt tegen je eigen gezicht aan
Omdat je de hele tijd tegen je eigen gezicht aankijkt, ben je er veel meer bewust van hoe je gezichtsuitdrukkingen eruit zien. En eerlijk is eerlijk: dat is best stressvol. Kijk je altijd zo chagrijnig? Moet je even glimlachen? Je snapt het punt.
5. Luistert iemand of is het beeld bevroren?
In een face-to-face gesprek is stilte belangrijk. Het zorgt voor een natuurlijk ritme. Maar in een videogesprek vraag je je bij een stilte af of de ander het wel gehoord heeft. Uit onderzoek blijkt dat zelfs dat een vertraging van één of twee seconden ervoor zorgt dat mensen de spreker minder vriendelijk of gefocust vinden.
Een online vergadering gaat door achtergrondgeluiden en haperende technologie nooit zo soepel als een face-to-face vergadering zou zijn.
Hoe gaan we die vermoeidheid tegen?
Er zijn genoeg redenen waarom je altijd zo gesloopt bent na video meetings. Maar in het nieuwe normaal is online vergaderen here to stay. Probeer daarom het aantal vergaderingen te limiteren. Vaak zijn vergaderingen niet eens onwijs nuttig en kan de info ook via de mail gedeeld worden.
Een andere oplossing is om vaker de telefoon op te pakken, in plaats van een video-call te doen. Hierdoor hoeven we maar op één stem te concentreren. Bovendien zit er nog een groot voordeel aan: we kunnen rondlopen, wat ervoor zorgt dat we beter kunnen nadenken.