Dit is het échte modaal inkomen met en zonder cao in 2024
Je leest waarschijnlijk wel eens wat over verwachte loonstijgingen, die vaak gebaseerd zijn op een cao. Maar veel Nederlanders hebben ook een baan zonder cao. En blik op het verschil in modaal inkomen van beide groepen en de loonstijging in Q3 van 2024.
We laten het woord aan financieel Maarten van Ierschot, expert in financieel recht en data sciene, die betrokken is bij de loonindex van Van Spaendonck. “De lagere loonstijging van werknemers zonder cao wil niet zeggen dat ze minder verdienen.”
Modaal inkomen in Nederland met én zonder cao
“Het CBS ziet dat cao-lonen in het derde kwartaal van 2024 met 6,8 procent zijn gestegen ten opzichte van het derde kwartaal in 2023. In de Loonindex van Van Spaendonck, waar naar daadwerkelijk uitbetaalde salarisdata is gekeken, zien we een iets gematigder beeld. Uit dit onderzoek blijkt dat cao-lonen met 6,44 procent zijn toegenomen. Ook zien we in de Loonindex wat er met de lonen van werknemers zónder cao is gebeurd. Zij profiteren ook van een loonstijging, maar die is met 4,26 procent wel aanzienlijk lager.
Dat wil niet zeggen dat de werknemers met cao per definitie meer verdienen. Het modaal inkomen van werknemers met cao ligt in het derde kwartaal op 3.193 euro bruto per maand, terwijl werknemers zonder cao uitkomen op een modaal inkomen van 3.740 euro.”
Loonstijging gelijk met inflatie
“Sinds 2018 is het modaal inkomen met 27,5 procent gestegen, als je kijkt naar alle werknemers (met en zonder cao). Een percentage dat vrijwel gelijkloopt met de inflatie over deze periode, die 27,9 procent bedroeg. Dit geeft aan dat de inkomensgroei over de afgelopen jaren in grote lijnen gelijkloopt met de stijgende kosten van levensonderhoud.”
Maarten van Ierschot is een deelnemer van de dienst ANP Expert Support.
Analyse van de loonindex 2024
Voor deze eerste Loonindex van Van Spaendonck zijn 1,2 miljoen verloningen per maand geanalyseerd. Het gaat hierbij om daadwerkelijk uitbetaalde lonen tot en met september 2024. Ongeveer de helft van alle medewerkers in Nederland valt onder een cao. Alle andere medewerkers vallen onder bedrijfseigen regelingen.
Niet alle sectoren maken gebruik van deze software. Bepaalde sectoren, waar onvoldoende data beschikbaar was, zijn buiten beschouwing gelaten. In dit bericht wordt staat het modaal inkomen voor het meest representatieve inkomen. De helft van de Nederlanders verdient meer en de andere helft van de Nederlanders minder verdient.
In het bijbehorende rapport wordt hiervoor de term ‘mediaan’ gebruikt. Met deze Loonindex biedt Van Spaendonck een uniek en betrouwbaar inzicht in de loonontwikkelingen van de Nederlandse arbeidsmarkt. Dit onderzoek zal vanaf nu ieder kwartaal worden uitgevoerd en gepubliceerd.