Je minimale spaarbuffer met het nieuwe minimumloon in 2024
Het minimumloon gaat omhoog in 2024. Het uitgangspunt is niet meer het week- of maandloon, maar een uurloon. We rekenen hoeveel je moet sparen voor je minimale spaarbuffer.
Als je gebudgetteerd wil leven, is het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) je grote vriend. Een goede en onderschatte tool om in het achterhoofd te houden is de spaarbuffer. Hoeveel je ook verdient, het is noodzakelijk om genoeg geld achter de hand te hebben.
Het minimumloon in 2024
Zoals gezegd is het uitgangspunt van het nieuwe minimumloon een uurloon. Dit wordt op 1 januari pas officieel geïndexeerd, maar het geschatte minimale salaris op basis van een 36-urige werkweek is 2.045,16 euro bruto per maand bij iemand van 21 jaar of ouder.
Het minimumloon in 2024 hangt uiteraard af van verschillende factoren, zoals leeftijd en het aantal werkuren per week. Maar de 2.045,16 euro bruto per maand is een goede indicatie. En om je spaarbuffer te berekenen maakt een paar tientjes meer of minder per maand niet zo heel veel uit.
Minimale spaarbuffer
Voor de berekening van de minimale spaarbuffer zijn we uitgegaan van een alleenstaande van 21 jaar of ouder met een huurwoning en zonder auto. Met een brutomaandloon van 2.045,16 euro kom je dan uit op een minimale buffer van 5.200 euro aan spaargeld. Het NIBUD raad in dit geval aan 3.600 euro opzij te houden voor je inboedel, 1.050 euro voor onderhoud en 500 euro voor onvoorziene kosten. Bereken jouw eigen spaarbuffer via deze bufferberekenaar.
Uiteraard krijg je met een minimumloon ook verschillende toeslagen, maar daar is rekening mee gehouden in de berekening. Lees hoeveel geld je in 2024 meer of minder krijgt dankzij de nieuwe toeslagenchaos. En lees ook hoeveel geld Nederlanders laten liggen doordat ze vergeten toeslagen aan te vragen.