Zoveel spaarden Nederlanders minder in 2021 door inflatie
Sparen is iets dat Nederlanders graag doen, en vooral tijdens het eerste pandemiejaar werd er volop opgepot. Maar in 2021 zorgde inflatie ervoor dat
De hoge inflatie en de lage rente hebben Nederlandse spaarders vorig jaar 9 miljard euro gekost. Dat meldt de financiële vergelijkingssite Geld.nl op basis van een eigen berekening. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte eerder op de dag bekend dat de consumentenprijzen in 2021 met 2,7 procent zijn gestegen.
Het collectieve spaartegoed van Nederland
Geld.nl keek verder naar cijfers van De Nederlandsche Bank wat betreft de hoeveelheid spaargeld van Nederlanders. “We hadden met z’n allen voor ongeveer 340 miljard euro op vrij opneembare spaarrekeningen staan”, zegt deskundige Amanda Bulthuis van Geld.nl in een toelichting. Daarop kregen Nederlanders volgens haar gemiddeld 0,05 procent rente, wat neerkomt op een totaal van 170 miljoen euro.
“Door de inflatie van 2,7 procent werd het spaargeld echter ook 9,18 miljard euro minder waard”, aldus Bulthuis. “Als je de rente op sparen en de inflatie tegen elkaar wegstreept, blijft er een waardevermindering van 9 miljard euro over.”
Minder sparen door hoogste inflatie in jaren
Vooral de prijsontwikkeling van energie droeg vorig jaar bij aan de hogere inflatie. Een jaar eerder was de prijsstijging 1,3 procent. Zo was elektriciteit in Nederland in 2021 gemiddeld meer dan 22 procent duurder dan een jaar eerder. In december vorig jaar liep de inflatie op naar 5,7 procent op jaarbasis en dat is het hoogste niveau in bijna veertig jaar. Volgens het CBS was de gas- en elektriciteitsrekening in de laatste maand van 2021 bijna 75 procent hoger dan een jaar eerder.
Duidelijk, dat wordt zuiniger leven om weer meer te sparen. Dat kunnen Nederlanders vanuit zichzelf, volgens het cliché althans, natuurlijk hartstikke goed. Maar check ook deze zuinige gewoonten van Warren Buffett, die de miljardair door de jaren heen heel wat geld hebben opgeleverd.