Belastingaangifte doen? 5 tips om minder belasting te betalen
Het is weer zover: sinds 1 maart kunnen we ons buigen over de belastingaangifte. Voor veel mensen niet hun favoriete hobby. Maar er even goed voor zitten, kan er zomaar voor zorgen dat je minder hoeft te betalen. En daar tekenen we allemaal voor, toch?
Dit zijn vijf zaken die je niet moet vergeten bij de belastingaangifte, maar waar je misschien niet zo snel aan denkt.
Minder betalen? Tips voor je belastingaangifte
Dit artikel is een hulpmiddel om alles uit je belastingaangifte te halen. Is één van de tips op jou van toepassing? Laat dit dan het beginpunt zijn van je research. Helaas zitten er aan aftrekposten veel voorwaarden en haakjes, die je moet kennen.
1. Vergeet je reiskosten niet
Wist je dat je de reiskosten die je maakt van en naar werk mag aftrekken? Met aftrekposten geldt: hoe meer je kunt aftrekken, des te minder belasting je waarschijnlijk hoeft te betalen. Er is wel een aantal voorwaarden:
- De reisafstand moet meer dan 10 kilometer zijn
- Je moet minimaal één dag per week naar kantoor zijn gegaan
- Je moet met het openbaar vervoer reizen
- Als je werkgever (een deel) vergoedt, moet je dit ervan aftrekken
Je mag ook niet zomaar het gehele bedrag aftrekken. Op de website van de Belastingdienst vind je deze tabel, met de bedragen die je wel mag aftrekken. De aftrekpost is maximaal 2.214 euro.
2. Maak goed gebruik van de aftrekposten
Het is comfortabel dat er veel vooraf is ingevuld als je belastingaangifte doet. Natuurlijk moet je de informatie wel checken, maar dit scheelt een hoop tijd. Toch betekent dat niet dat je er maar doorheen moet razen. Er valt bijvoorbeeld nog heel wat te winnen als je goed gebruikmaakt van de verschillende aftrekposten. Deze staan niet vooraf ingevuld.
Naast je reiskosten is er nog een aantal aftrekposten waaropop kunt letten:
- Ziektekosten die niet gedekt worden door je zorgverzekering. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kosten voor de tandarts of medicijnen die een arts heeft voorgeschreven. Let wel op dat er een drempelbedrag is, dat je op deze webpagina van de Belastingdienst vindt. Als jouw zorgkosten minder zijn, heeft het dus geen nut om deze in te vullen.
- Giften aan goede doelen.
- Studiekosten, als deze niet worden vergoed door je werkgever of ouders. Je studie moet hiervoor meer dan 250 euro kosten en de eerste 250 euro is niet aftrekbaar.
- Kosten voor je woning, check daarbij de checklist van de Consumentenbond om te kijken wat je wel en niet kunt aftrekken. Dit is zeker interessant als je een huis hebt gekocht in 2021.
3. Doe samen met je fiscale partner belastingaangifte
Het is één van de gebieden waarop Nederlanders het meeste belastingvoordeel laten liggen: de voordelen die je hebt als fiscale partners. Als je een fiscale partner hebt, mag je het vermogen namelijk verdelen onderling. Vaak daalt de belasting dan.
De allereerste tip is om je belastingaangifte samen met je fiscale partner te doen en ‘ja’ aan te klikken als de Belastingdienst vraagt op de vraag of je de aangifte samen wil doen. Dan word je namelijk een beetje geholpen met het zo goed mogelijk invullen. Neem vervolgens de tijd om verschillende verdelingen uit te proberen. Fifty-fifty is niet altijd het voordeligst.
4. Trek je studieschuld af
Heb je een studieschuld van meer dan 3.000 euro? Dan mag je dit van je spaargeld en andere vermogen aftrekken in box 3.
Goed om te weten: in 2021 mocht je een belastingvrij vermogen van 50.000 euro hebben (voor fiscale partners is dat 100.000 euro – daarom is dat verdelen soms zo fijn). Heb je minder vermogen? Dan hoef je hierover geen belasting te betalen.
5. Denk aan je jaarruimte bij belastingaangifte
Als je geld opzij zet voor je pensioen, word je beloond door de Belastingdienst; ze betalen hieraan mee. Maar let op: niet zomaar alles wat je investeert in je pensioen, levert belastingvoordeel op. Alleen als je jaarruimte hebt, omdat je – bijvoorbeeld bij je werkgever – te weinig pensioen opbouwt.
Heb je geen idee of je jaarruimte hebt? Zoek dat dan als de wiedeweerga uit. Als je ondernemer bent of als je werkgever geen pensioenfonds heeft, heb je sowieso jaarruimte. Maar ook als je wél pensioen opbouwt, is de kans groot dat je jaarruimte hebt. En dan zit je – zonder dat je het nu doorhebt – er later niet warmpjes bij.
ConsumentenbondRadarBusiness Insider