De miljoenen die Albert Heijn verdient met foute kassabonnen
Er gaan miljoenen om in kassabonnen met een verkeerd bedrag erop. Dit gebeurt bij Albert Heijn, maar ook bij andere supermarkten. De Consumentenbond slaat alarm en vindt schadevergoeding op zijn plaats.
Als er één tak ongeschonden uit de inflatie of pandemie is gekomen, dan is dat het supermarktwezen. Het meest misleidende is krimpflatie, maar er gaan ook miljoenen om in kassabonnen met het verkeerde bedrag erop. Dat lijkt overigens onbewust, maar er wordt betrekkelijk arrogant gereageerd op het probleem.
Consumentenbond dagvaardt Albert Heijn om foute kassabonnen
De Consumentenbond heeft Albert Heijn een dagvaarding gestuurd om jarenlange fouten op kassabonnen. Daarover klaagt de belangenbehartiger voor consumenten al een paar jaar. Nu eist de bond dat de supermarktketen interne onderzoeken over onjuiste bedragen op kassabonnen deelt en met een vorm van compensatie komt voor consumenten.
Vorig jaar meldde de Consumentenbond al dat voor het derde jaar op rij was gebleken dat er veel was misgegaan bij de prijs die bij artikelen in het schap staat en de prijs die aan de kassa wordt gerekend. De prijs van gekochte aanbiedingen bleek aan de kassa regelmatig niet te kloppen. De bond kondigde vorig jaar al juridische stappen aan, als Albert Heijn niet de gewenste stappen zou nemen.
Supermarkten doen probleem af als ‘klein’
“‘We hebben meerdere keren met Albert Heijn gesproken. De supermarktketen zegt dat het zelf onderzoek liet doen naar kassabonfouten en dat het probleem heel klein was, maar weigert ons inzage te geven”, legt Consumentenbond-directeur Sandra Molenaar uit.
“We vragen de rechter nu om Albert Heijn te manen dit met ons te delen. Zo kunnen we de aangerichte schade beter vaststellen en vervolgens een schadevergoeding afdwingen voor consumenten.”
Miljoenen aan strooischade
Per kassabon zou het niet om hele grote bedragen gaan, maar bij elkaar opgeteld schat de bond de zogenoemde strooischade op miljoenen euro’s. In de ogen van de bond zou Albert Heijn met een plan moeten komen om dat te vergoeden aan consumenten. Op wat voor manier dat eventueel zou kunnen, zegt de bond er niet bij.
Albert Heijn laat weten de dagvaarding te hebben ontvangen en deze te bestuderen. “We blijven inzetten op constructief overleg met de Consumentenbond. We hebben al diverse maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat klanten altijd de juiste prijs krijgen, zoals via elektronische schaplabels”, geeft de keten ook aan.
Schadevergoeding op zijn plek
Albert Heijn is volgens de Consumentenbond niet de enige supermarkt die de fout in is gegaan met kassabonnen. Eerder constateerde de bond ook fouten bij andere supers. Zij zouden ook moeten overgaan tot schadevergoeding, vindt de bond. Naar die supers is evenwel geen dagvaarding gestuurd. “We moeten ergens beginnen”, verklaart een woordvoerster van de belangenbehartiger.