Miljarden aan Bitcoin ‘kwijt’ door vergeten wachtwoorden
Programmeur Stefan Thomas is 220 miljoen aan bitcoin kwijt door een vergeten wachtwoord. Maar hij is niet de enige. Miljarden bitcoin zijn onbereikbaar voor eigenaren die hun wachtwoorden vergeten zijn, en ze kunnen nergens aankloppen.
Als je in het verleden de keuze hebt gemaakt om in bitcoin te investeren, ben je nu blij. Waarschijnlijk ben je zelfs miljonair. Ten minste, als je het wachtwoord van je digitale wallet niet bent vergeten. Programmeur Stefan Thomas vertelt aan de New York Times dat hij nog maar twee keer zijn wachtwoord mag raden. Daarna is hij voorgoed afgesloten van zijn wallet, die deze week 220 miljoen waard is.
Hij is lang niet de enige die zijn wachtwoord kwijt is en hopeloos moet toekijken naar de records die de koers bereikt.
Bitcoin ‘kwijt’ door vergeten wachtwoord
Al jaren geleden raakte Thomas het papiertje kwijt, waar hij het wachtwoord van zijn IronKey had opgeschreven. De IronKey is een soort harde schijf waar de private keys van zijn digitale wallet in zijn te vinden. Hier wachten maar liefst 7.002 bitcoin op hem. Je password kwijtraken is normaal gesproken al frustrerend, maar helemaal nu de cryptomunt recordhoogte na recordhoogte behaalt.
Zelfs nu de bitcoin zo’n 18 procent omlaag dook op maandag, is de cryptomunt nog 50 procent meer waard dan een maand geleden, toen de koers de ‘magische grens’ van 20.000 dollar overschreed. Thomas moet deze bedragen aanzien, zonder bij zijn eigen bitcoin te kunnen. Al acht keer probeerde hij zijn meest voorkomende wachtwoorden uit om toegang te krijgen tot de IronKey, zonder geluk.
Lukraak uitproberen kan niet, want gebruikers kunnen maar tien keer raden, voordat de IronKey de inhoud voor altijd versleutelt. Hartstikke veilig als iemand anders in je digitale wallet probeert te komen, maar onhandig als je het wachtwoord kwijt bent. Of als je naaste is overleden en het wachtwoord nergens heeft achtergelaten.
Miljarden zoek door vergeten wachtwoorden
Thomas is lang niet de enige die hopeloos moet toekijken hoe de koers stijgt, daalt, maar vooral toch ook weer stijgt. Ondernemer Brad Yasar bijvoorbeeld, die de harde schijven in vacuüm verzegelde zakken uit het zicht heeft gestopt, omdat hij niet elke dag aan het feit herinnerd wil worden dat hij honderden miljoenen dollars heeft waar hij niet bij kan. Of ondernemer Gabriel Abred, die 800 bitcoin (nu zo’n 25 miljoen dollar waard) verloor toen zijn collega zijn laptop opnieuw had geformatteerd, terwijl daar zijn private keys opstonden.
Volgens het cryptocurrency databedrijf Chainalysis is ongeveer 20 procent van de bestaande 18,5 miljoen bitcoin ‘kwijt’ in wallets waar mensen niet meer bij kunnen. Deze bitcoin samen hebben een waarde van een whopping 140 miljard.
Omdat de bitcoin vorige week nog bijna een recordhoogte van bijna 42.000 dollar aantikte, willen steeds meer en meer mensen in de wallet komen waar ze hun wachtwoord van zijn vergeten. Inmiddels krijgt Wallet Recovery Services, een bedrijf dat mensen helpt met het uitvogelen van hun keys, zeventig aanvragen per dag. Dat is drie keer zoveel als een maand geleden.
Nergens aankloppen
Voor aanhangers van cryptocurrency is het een groot pluspunt dat de munten niet worden gereguleerd door banken of overheden. Het is een digitale munt door én voor het volk. Dat betekent wel dat je nergens kunt aankloppen als je in de problemen komt.
Wordt er zomaar geld afgeschreven van je rekening bijvoorbeeld? Dan kun je contact opnemen met mensen die ervoor zorgen dat het geld weer op je rekening verschijnt. Als je je wachtwoord kwijt bent, kun je deze weer aanvragen. Bij bitcoin bestaat geen toezichthouder of tussenpersoon waar je kunt aankloppen, dus zeg maar ‘dag’ tegen je miljoenen als je daar je wachtwoord van kwijt bent.
Gelukkig kunnen we afsluiten met een positieve noot. Want hoewel Abed niet meer bij die 800 bitcoin kan komen door zijn geformatteerde laptop, was dit slechts een fractie van de bitcoin die hij in zijn bezit had. Onlangs kocht hij een stuk land van 100 acre aan de oceaan in Barbados voor meer dan 25 miljoen. Ook Thomas heeft nog meer bitcoin (waar hij de wachtwoorden wel van heeft), waardoor hij rijker is dan jij en ik misschien ooit zullen worden.