Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Auto's & Motoren Gisteren
Leestijd: 2 minuten

Fatbike-verkoper spot trend en zet vol in op goedkope mini-auto

Het kabinet broedt op nieuwe wetgeving om de fatbike onaantrekkelijk te maken. Vandaar dat de verkoper, La Souris Scooters, inzet op een ander hypevoertuig: de microcar. Onder Gen-Z zijn de 45 kilometer-edities het populairst, omdat je daarin vanaf je 16e mag rijden.

Heden ten dage zaaien pubers massaal dood en verderf op fatbikes in de Nederlandse binnensteden. Minister Madlener beloofde mogelijkheden te onderzoeken om een helmplicht of minimumleeftijd voor deze fiets in te voeren, zonder dat dit ook voor andere e-bikes geldt.

‘Fatshaming’, stelt Armando Muis, de eigenaar van La Souris Scooters. Wel spreidt hij zijn risico alvast door in zijn nieuwste filiaal ruim baan te maken voor de microcar.

Fatbike maakt plaats voor microcar bij opening nieuwe winkel

Waar fatbikes bij 60-plussers de nekharen overeind laten staan en bij 18-minners het bloed sneller doen stromen, was bij het nieuwe voertuig van La Souris tot voor kort het omgekeerde het geval. De microcar is immers in de kern niets anders dan een brommobiel.

Aanstaande zaterdag opent La Souris een nieuwe winkel van 384 vierkante meter in Tilburg, waar men voor het eerst een plek inruimt voor de microcar. “We zien dat nu als trend opkomen”, vertelt directeur Stefano Duringhof aan het Brabants Dagblad. Tot nu toe verkocht het bedrijf alleen scooters, fatbikes, steps en elektrische fietsen.

Een vervanging van de fatbike wil hij het niet noemen. Waar je voor 1.000 euro al een gemotoriseerde fiets aanschaft, kost een microcar tot 90 kilometer per uur ongeveer tien keer zoveel. Hierdoor richt het autootje zich op een meer vermogende doelgroep. Er zijn ook microcars tot 45 kilometer per uur, vooral populair onder Gen-Z, die goedkoper zijn en waarvoor je geen rijbewijs B nodig hebt. Geschikt vanaf 16-jarige leeftijd dus.

Dit zijn de populairste microcars van 2024

De nieuwe brommobielen zijn een stuk hipper dan de bejaardenpruttelaars van voorheen. Naast de 45 kilometer-autootjes zijn er ook varianten die 90 kilometer per uur kunnen. Ze rijden op elektriciteit, maar qua prijs zijn ze een stuk betaalbaarder dan de gemiddelde EV.

Opel Rocks – 8.699 euro

microcar elektrisch
De Opel Rocks (Afbeelding: Opel)

Fiat Topolino – 9.890 euro

microcar elektrisch (2)
De Fiat Topolino (Afbeelding: Fiat)

Microlino – 17.990 euro

microcar elektrisch
De Microlino tijdens een testsessie van onze collega’s van Autovisie (Afbeelding: Autovisie | Jérôme Wassenaar)

Onder de populaire modellen is de Opel Rocks met 8.699 euro de goedkoopste (en lelijkste) optie. De Fiat Topolino is met een vanaf-prijs van 9.890 euro ook aantrekkelijk en de Microlino is met 17.990 euro het meest prijzig. Overigens kom je ook met een microcar in aanmerking voor 2.000 euro subsidie van de overheid, al moet je dan wel snel zijn.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.