De Mercedes-Benz VISION AVTR bestuur je met je brein
De Mercedes-Benz VISION AVTR geeft een even beangstigend als sensationeel kijkje in de toekomst. Jawel, de auto beschikt over mind control. Je bestuurt de navigatie en nog een reeks functies met je gedachten. Darth Vader, leest u mee?
Mercedes liet tijdens IAA MOBILITY 2021 zien hoe de nieuwe BCI-technologie (brain-computer interfaces) werkt. De jaarlijkse autoshow in München vond plaats van van 7 tot en met 12 september.
Mind control in de Mercedes-Benz VISION AVTR
Navigatiebestemming selecteren door mind control. Sfeerverlichting in het interieur inschakelen. De radiozender wijzigen met je brein. En zo is er nog een aantal toepassingen. BCI-technologie maakt deze nieuwe vorm van machinebesturing mogelijk. Op korte termijn zijn brain-computer interfaces toepasbaar in het dagelijkse leven. Allang geen sciencefiction meer. Zo worden in medisch onderzoek bijvoorbeeld BCI-toepassingen gebruikt om mensen met een lichamelijke handicap te helpen.
Tijdens IAA MOBILITY 2021 gaf Mercedes-Benz vast een voorproefje van mind control in een auto. Hoe dat eruit ziet? Een op het hoofd van de gebruiker bevestigd BCI-apparaat analyseert na een kort kalibratieproces de gemeten hersensignalen en activeert een gedefinieerde functie. Tijdens de autoshow konden bezoekers in de Mercedes-Benz VISION AVTR met hun gedachten het systeem besturen en er realtime mee communiceren.
Communiceren met gedachten
“Met het onderzoek en de ontwikkeling van brain-computer interfaces zet Mercedes-Benz een nieuwe mijlpaal in het samensmelten van mens en machine. BCI-technologie heeft bijvoorbeeld de potentie om het rijcomfort in de toekomst verder te verbeteren”, aldus Britta Seeger, hoofd Marketing & Sales. “Ons automerk heeft altijd pionierswerk verricht op het gebied van intelligente en innovatieve oplossingen om onze klanten de beste service- en productervaring te bieden. De mind control werkt volledig onafhankelijk van spraak en aanraking. Dit biedt revolutionaire mogelijkheden voor intuïtieve interactie met de auto.”
“Met onze spraakassistent en het ‘Zero-Layer’-concept van het MBUX Hyperscreen hebben we de bediening van de auto al radicaal vereenvoudigd”, aldus COO Markus Schäfer. “BCI-technologie kan de gebruiker nog meer ontlasten. Daardoor kan er nog beter gefocust worden op het rijden. De VISION AVTR onderstreept de moed en pioniersgeest van ons merk. Deze auto is precies het juiste concept om mind control verder te ontwikkelen. Deze conceptauto laat de toekomst van mobiliteit zien waarin mens, omgeving en technologie in harmonie zijn met elkaar.”
Directe verbinding met het menselijk brein
Met de integratie van mind control zet Mercedes-Benz het revolutionaire verhaal van de VISION AVTR voort. De biometrische interactie met de auto wordt uitgebreid met een directe verbinding met het menselijk brein. Bezoekers van de IAA konden een BCI-apparaat met draagbare elektroden op hun hoofd testen. Dat apparaat registreert de hersenactiviteit en brengt na een kalibratie van 1 minuut een directe verbinding met de auto tot stand. Het brein reageert op de visuele prikkels op het dashboard.
Lees meer over dit futuristische concept op de website van Mercedes-Benz.