Achter de koersverwachting: de 5 populairste beleggingsstrategieën
In onze rubriek ‘achter de koersverwachting’ nemen we je elke week mee achter de schermen van de financiële wereld. Met dit kijkje in de beleggingskeuken kun je jouw eigen onderzoek naar beleggen verder verfijnen. Deze week bespreken we de 5 populairste beleggingsstrategieën.
Voordat we de strategieën bespreken beginnen we bij de basis. Wat is een beleggingsstrategie en waarom heb je die nodig.
Wat is een beleggingsstrategie?
Zoals we al eerder zagen, is het niet verstandig om te handelen vanuit emotie. Daarom heb je een gestructureerde manier van beleggen nodig, waarmee je de emotie zo veel mogelijk uitschakelt. Met een beleggingsstrategie maak je een aanvalsplan om succesvol te beleggen en jouw beleggingsdoelen te halen. Uiteraard kun je jouw eigen beleggingsstrategie ontwikkelen.
Het is echter niet nodig om het wiel opnieuw uit te vinden. Je kunt namelijk ook gebruik maken van (elementen van) bestaande beleggingsstrategieën. Wij bespreken de 5 populairste beleggingsstrategieën op hoofdlijnen. Voor het gemak spreken we steeds over beleggen in aandelen, maar de gedachten achter de strategieën kun je ook toepassen als je een beleggingsstrategie voor investeren in crypto, grondstoffen of andere belegging wilt ontwikkelen.
Uiteraard vormen onze wekelijkse koersverwachtingen een basis om onderzoek te doen naar rendabele beleggingen.
Welke beleggingsstrategieën zijn het populairst?
Iedere belegger heeft een eigen strategie. In de loop der tijd zijn er echter een verschillende basisstrategieën ontstaan waar iedere belegger zijn eigen beleggingsstrategie op baseert. We bespreken de 5 populairste beleggingsstrategieën.
5. Impact beleggen/impact investment
Deze populaire beleggingsstrategie is niet alleen gericht op het financiële resultaat. Beleggers die voor deze beleggingsstrategie kiezen beoordelen mogelijke investeringen eerst op de potentie om een positieve, meetbare sociale en/of milieuvriendelijk resultaat te behalen. Het financiële belang is dus niet leidend, maar uiteraard wel van invloed.
Vaak spreekt men bij deze beleggingsstrategie ook van sociaal verantwoord beleggen (socially responsible investing) maar dat is feitelijk niet juist. Sociaal verantwoord beleggen is een onderdeel van impact beleggen. Hier kijkt men namelijk alleen naar de impact die een product heeft op het (sociale) milieu, terwijl impact beleggen zich richt op de hele onderneming (en dus bijvoorbeeld ook de CO2-uitstoot of milieuvriendelijkheid van een wagenpark).
4. Small cap aandelen beleggen / small cap investing
Bij small cap aandelen beleggen richt je je op de marktkapitalisatie van aandelen. De marktkapitalisatie is beurswaarde van het bedrijf. Deze bereken je door de totale waarde van de aandelen van het bedrijf te vermenigvuldigen met de beurskoers per aandeel. Als deze beurswaarde tussen $300.000 miljoen en $2 miljard ligt spreekt men van een ‘small cap’. Veel investeerders richten zich op de grote bedrijven als ze willen investeren. Door te kijken naar kleinere bedrijven kunnen ervaren investeerders grotere winstmarges halen.
Doordat het handelsvolume lager ligt is er meer kans op volatiliteit (beweging in prijs), waardoor het risico hoger ligt. Daarom mogen veel institutionele beleggers volgens hun richtlijnen niet of slechts beperkt in small cap aandelen beleggen. Dit betekent dat er in de small cap markt een grotere kans op winst, maar ook meer risico te vinden is. Deze strategie is dan ook voornamelijk bedoeld voor ervaren beleggers.
3. Beleggen in groei aandelen / growth investment
Bij deze vorm van beleggen, die ook wel bekend staat als een offensieve beleggingsstrategie, zoeken beleggers naar aandelen die de potentie hebben om bovengemiddelde winsten te behalen.
Een veel gebruikte technische analyse is de price/earnigs -ratio oftewel de koers/winst verhouding. Deze bereken je door de huidige aandelenprijs te delen door de winst per aandeel. Door deze berekeningen voor verschillende periodes te maken zien beleggers hoe snel de winst zich ontwikkelt. Uiteraard is dit niet de enige indicatie om de winstpotentie in te schatten, maar deze biedt wel een basis.
Een ander kenmerk van dit soort aandelen is dat ze meestal geen dividend uitkeren. Men zet namelijk zo veel mogelijk winst in voor verdere groei. Een van de bekendste beleggers in groeiaandelen is Peter Lynch.
2. Beleggen met gegarandeerd rendement/income investment
Beleggen betekent in veel gevallen dat je speculeert op een bepaald rendement. Hoe meer speculatie er is, hoe hoger het risico. Daarmee stijgt de kans op winst, maar ook de kans op verlies. Het is daarnaast ook mogelijk om te beleggen in financiële producten waar het rendement al geheel of gedeeltelijk vast staat. Een bekend voorbeeld is een staatsobligatie van een betrouwbare staat. Het rendement is volledig vast, evenals de looptijd. Ook wanneer je in aandelen belegt kan je, als je voor dividendaandelen kiest, meer zekerheid over het rendement hebben. Uiteraard is een dividend en de hoogte daarvan geen garantie. Vorige week deelden we al een aantal tips over dividendbeleggen.
Keerzijde van beleggen met gegarandeerd rendement is dat het risico lager is, naar mate de garantie op rendement sterker is. Hierdoor is het rendement van deze strategie naar verhouding vaak lager dan het mogelijke rendement bij andere strategieën.
Dit is de populairste beleggingsstrategie
Inmiddels hebben we de top 5 beleggingsstrategieën bijna compleet. Hoewel deze strategieën in de loop der tijd hun waarde bewezen hebben en niet voor niets populair zijn kan er maar één beleggingsstrategie het meest populair zijn…
1. Waardebeleggen/Value Investing
Bij het waardebeleggen richten beleggers zich vooral op de prijs van de aandelen. Zoals bij alles kan een actuele prijs van een aandeel te laag, te hoog of precies goed zijn. Door de actuele aandelenprijzen te analyseren kun je dus de te goedkoop geprijsde aandelen in kaart brengen. Door deze verder te analyseren kan je inschatten hoe groot de kans is dat de aandelenprijzen op korte of lange termijn stijgen.
De grondlegger van deze theorie is Benjamin Graham, die deze theorie in 1948 beschreef in zijn boek ‘De intelligente belegger’. Het boek wordt inmiddels gezien als één van de 7 onmisbare boeken voor beleggers.
De strategie van waardebeleggen is echter groot gemaakt door Warren Buffett, die regelmatig verkondigt Benjamin Graham als zijn mentor te zien. Inmiddels heeft Buffett de strategie uitgewerkt en geeft hij regelmatig zelf beleggingstips. De beleggingstips van Warren Buffett zijn inmiddels een leidraad op zich voor veel beleggers.
Meer weten over beleggen?
De bijdragen ‘koersverwachting’ en ‘achter de koersverwachting’ komen tot stand in samenwerking met onze onafhankelijke partner koersverwachting.com. Zij bieden elke dag het laatste nieuws over koersverwachtingen en investeringen. In onze rubriek ‘money & career‘ zie je al onze artikelen over geldzaken en werk. Tot slot vind je op WANT.nl dagelijks de laatste updates over Bitcoin en andere cryptocurrency.
Let op: wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt beleggen, investeren of traden.