5 tips van selfmade miljonairs om meer te sparen
Leren over sparen? Dan moet je goed luisteren naar selfmade miljonairs dan wel miljardairs als Bill Gates en Warren Buffett. Die leven vaak namelijk opvallend simpel.
Je zou denken dat elke miljonair tien auto’s en meer dan honderd paar schoenen heeft en bovendien geld uitgeeft alsof het water is. Hoewel deze miljonairs ook bestaan, gaan de meesten juist enorm slim met hun geld om. Zeker selfmade miljonairs, die hun eigen vermogen hebben opgebouwd, hebben handige tips om meer te kunnen sparen.
Tips van miljoanirs en miljardairs om te sparen
We delen vijf tips om te sparen van uiteenlopende selfmade miljonairs en miljardairs. Doe ermee wat je wil.
1. Track je spaargeld
Daarvoor hoef je ons niet te geloven: het was Bill Gates die deze tip deelde in zijn jaarlijkse brief voor de Bill en Melinda Gates foundation uit 2013. “Het afgelopen jaar ben ik keer op keer verbaasd geweest over hoe belangrijk het is om te meten hoever je in het proces bent”, schrijft hij daarin. “Je kan veel meer progressie boeken als je naar een doel toewerkt en in de gaten houdt hoe dat gaat.”
Bill Gates trok het hier natuurlijk veel breder dan sparen, maar deze les kun je ook in je financiën meenemen. Een doel geeft richting en houvast en geeft je net dat beetje extra motivatie om echt te sparen in plaats van het uit te geven. Je spaargeld kun je bijhouden in een notitieboek, een app (zoals Piggy Bank) of met een spaarchallenge.
2. Selfmade miljonairs creëren meerdere inkomstenbronnen
Wetenschappers die vijf jaar lang onderzoek deden naar selfmade miljonairs kwamen erachter dat de meerderheid meerdere inkomstenbronnen heeft. 65 procent van de miljonairs had drie inkomstenbronnen, 45 procent bleek er vier te hebben en 29 procent had er zelfs vijf of meer.
Komiek Jay Leno (met een geschat vermogen van 400 miljoen dollar) heeft al sinds het begin van zijn carrière twee inkomstenbronnen. “Van de ene deed ik mijn uitgaven, de ander spaarde ik”, vertelde hij in een interview met CNBC.
3. Ga niet op dieet
Waarom houden mensen die willen afvallen een dieet niet vol? Omdat ze zichzelf dingen ontzeggen waar ze dol op zijn. Hetzelfde geldt voor sparen. Volgens vermogenscoach Adeala Omole is dit dé truc om meer te kunnen sparen. Ze wist haar schuld van 70.000 dollar in drie jaar om te zetten naar een vermogen van zeven cijfers.
“Geef geld uit aan dingen waar je blij van wordt en waar je een passie voor hebt”, vertelt ze aan Business Insider. “Extra uitgaven die geen waarde toevoegen aan je leven moet je dan wel verlagen of helemaal elimineren.”
4. Automatiseer het sparen
Ryan Stewman is auteur en ondernemer en wist daarmee miljoenen binnen te harken. Zijn grootste tip om te sparen is om automatisch een bedrag naar een spaarrekening te storten die niet aan je gewone rekening gekoppeld is. “Zo moet je echt inloggen om het saldo te bekijken”, vertelt hij. Dat hoeft echt geen mega-groot bedrag te zijn. “Toen ik jonger was, was het 25 dollar per week, inmiddels is het 1.000 dollar. Doordat het automatisch wordt overgemaakt mis je het geld nauwelijks en merk je na een tijdje niet eens meer dat het geld weg is.”
5. Leef simpel
Dat je het geld hebt, betekent niet dat je het ook per se moet uitgeven. Er zijn veel mensen die meer verdienen dan dat ze nodig hebben, maar nog steeds van salarisstrook naar salarisstrook leven. Veel selfmade miljonairs zien in dat ze beter minder kunnen uitgeven en het geld kunnen sparen en spenderen aan zaken die hun vermogen verder doen groeien.
Ondernemer en investeerder Warren Buffett is al tientallen jaren één van de rijkste mensen ter wereld, maar gebruikt nog steeds een klaptelefoon en woont in hetzelfde huis dat hij in 1957 kocht voor 31.000 dollar. Hij is niet de enige selfmade miljonair die er een redelijk simpele levensstijl op nahoudt. Zo ook oliemagnaat T. Boone Pickens. “Mensen zijn altijd verbaasd dat ik geen kast vol pakken heb. Ik koop om de vijf jaar drie pakken en heb er tien in totaal. Meer heb ik er niet nodig.”
Natuurlijk moet het leven leuk blijven (zie tip 3). Maar bedenk bij aankopen die je wil doen goed na of je het écht nodig hebt.