5 veelgehoorde financiële tips die níet werken als je meer wil sparen
We willen allemaal wel meer sparen. Daarom gaan er ook een hoop spaartips de ronde, die niet allemaal even effectief zijn. Dat is zonde, want het resultaat is dat je je handdoek in de ring gooit als je hard je best doet en het bedrag op je spaarrekening niet ziet groeien. Deze financiële tips kun je maar beter negeren.
Bij elk punt delen we ook wat je wél kunt doen om meer te sparen.
1. Skip die coffee to go
Je ziet het vaak als spaartip: bespaar op die dure dagelijkse coffee to go. Dat kan voor jou natuurlijk een andere kleine uitgave zijn die je bijna religieus doet. Financieel expert E. Matthew Buckley zegt tegen Reader’s Digest dat het skippen van bijvoorbeeld die koffie geen onwijs groot verschil gaat maken op jouw spaargeld, maar dat het wel een impact maakt op je geluksgevoel.
“Het leven is te kort om de dingen te skippen waarvan je echt geniet”, aldus Matthew. Je hebt hard gewerkt voor je geld, dus als jij jezelf elke dag op een koffie wil trakteren, koop dan die verdomde koffie en geniet van elke slok.
Wat je wel kunt doen om te sparen
Een overzicht maken van je financiën om te kijken hoeveel je realistisch kunt besparen en sparen, zonder in te hoeven leveren op de leuke dingen in het leven. Als jij jezelf je favoriete uitgaven gaat ontzeggen, houd je het op de lange termijn namelijk niet vol. Net als bij een dieet.
2. Koop aanbiedingen
Het tweede item voor de halve prijs? Inslaan die handel, want daarmee bespaar je geld. Toch? Niet altijd. Voordat je iets daadwerkelijk koopt, vraag jezelf af of je ook zoveel van dit product had gekocht als de aanbieding er niet was geweest. Ga je het überhaupt écht gebruiken? Of kun je het geld beter sparen?
Bereken ook even of het A-merk in de supermarkt met zoveel procent korting niet alsnog duurder is dan het product dat je normaal gesproken koopt.
Wat je wel kunt doen
Koop geen producten die je niet had gekocht als ze niet in de aanbieding of sale waren geweest. Koop je toch iets in de aanbieding? Maak het verschil dan ook echt over naar je spaarrekening. Anders is de kans groot dat je het geld gedurende de maand toch opmaakt.
3. Altijd kiezen voor de goedkoopste optie
Hoe goedkoper je iets koopt, hoe groter de kans is dat je het product binnenkort weer koopt. Een kwalitatief kledingstuk met een hoger prijskaartje kan bijvoorbeeld in eerste instantie een bedreiging voor je spaargeld lijken. Dan kan je toch beter een goedkope spijkerbroek kopen? Niet als die na een paar maanden alweer versleten is.
Wat je wel kunt doen
Onderzoek op internet welke merken van goede kwaliteit zijn en investeer in kleding, apparaten en andere zaken die misschien iets duurder zijn, maar je op de lange termijn juist geld besparen. Spreek met jezelf een bedrag af die je elke maand aan deze categorieën uit mag geven.
4. Wachten met beleggen tot je rijk bent
Natuurlijk is het goed om een financiële buffer te hebben voordat je over manieren gaat nadenken om je geld voor je te laten werken. Maar het is een mythe dat je per se rijk moet zijn voordat je begint met beleggen. Je kunt al beleggen met 50 euro per maand of met je wisselgeld. Je hoeft niet te kiezen tussen beleggen of sparen, je kunt het allebei doen.
Wat je wel kunt doen
Als dit iets is waar je werkelijk in geïnteresseerd bent, ga je dan verdiepen in beleggen. Op internet is er voldoende informatie te vinden en er bestaan zelfs hele online cursussen. Zorg dat je belegt voor later en dat je voldoende weet over het risico verlagen, voordat je zomaar een aandeel koopt. Zo bouw je een fijn potje op voor later.
5. Spaar 10 procent van je inkomen
Oké, voor sommige mensen is 10 procent van het inkomen sparen niet haalbaar. Voor de meesten is dit echter makkelijk te doen. Misschien niet op de manier waarop je nu geld uitgeeft, maar wel als je eens kritisch naar je uitgaven gaat kijken.
Wat je wel kunt doen
Probeer echt jezelf uit te dagen als het om sparen gaat. Dit doe je bijvoorbeeld door volgende maand 11 procent te sparen, die maand daarna 12 procent, et cetera. Of door het samen met een vriend(in) te doen en met elkaar af te spreken dat je elke dag of elke week een bepaald bedrag spaart.