Zo krijg je meer salaris in 2025 zonder van baan te wisselen
Een welverdiende 10% meer salaris op je loonstrook zonder van baan te wisselen? Dat is zeker mogelijk, helemaal als je goed werk levert en het al een tijd lang doet met de reguliere eindejaarsverhoging. Ontdek hoe je jouw werkgever zover krijgt, zonder rigoureuze maatregelen als dreigen met ontslag.
De krapte op de arbeidsmarkt houdt voorlopig aan, zo blijkt uit prognoses van UWV. Dat is goed nieuws als je in loondienst werkt, want dat versterkt je onderhandelingspositie. Heel simpel, voor jou geen tien anderen op het moment. Maak hier dus gebruik van en ga in onderhandeling voor meer salaris. Dat begint met een goede voorbereiding. Uiteraard moet je wel leveren en al even geleverd hebben. Loon naar werken, zullen we maar zeggen. En weet dat je het hele jaar door een salarisverhoging kunt aanvragen. Dit werkt zelfs beter dan rond de jaarwissel, te weten dat de massa het dan doet en jouw verhaal minder opvalt.
Op naar 10% meer salaris in 2025
Ken je marktwaarde
Voordat je het kantoor van je baas binnenstormt en een exorbitante salariseis op tafel legt, is het handig om te weten wat je waard bent. Onderzoek wat een gangbaar salaris is voor vergelijkbare functies binnen jouw sector en regio.
Hoe onderzoek je je markwaarde?
Bezoek salarisvergelijkingssites: gebruik online tools om salarissen te vergelijken, zoals de salarischeck van Loonwijzer.
Voer netwerkgesprekken: praat met collega’s of vakgenoten over hun beloning. Of benader mensen uit jouw vakgebied op LinkedIn en vraag of er ruimte is voor een informatief gesprek.
Vacatures: bekijk (online) vacatures voor vergelijkbare functies en noteer de geboden salarissen. Bezoek bijvoorbeeld online vacaturebanken (zoals Indeed) en noteer de verschillende salarisschalen.
Kom met een goed verhaal
Een goede voorbereiding is het halve werk. Ga er goed voor zitten en rakel voorbeelden van je bijdragen aan de organisatie op. Denk aan behaalde doelen, geslaagde projecten, afgeronde trainingen en cursussen of extra verantwoordelijkheden die je op je nam toen de nood hoog was. Ook dat is een krappe arbeidsmarkt; je zal niet de eerste zijn waarbij er te veel op het bordje terechtkomt. Gewoonweg omdat er niet genoeg personeel voorhanden is. Al deze zaken noteer je en neem je mee in je pleidooi waarin je aangeeft dat je loonsverhoging verdient.
Oefen je onderhandeling voor meer salaris
Vraag een vriend, collega, of desnoods je buurvrouw om het gesprek te oefenen. Dit helpt je om je argumenten duidelijk op een rijtje te krijgen. Oefen ook situaties waarin je werkgever niet (direct) over de brug komt en probeer tegenargumenten te weerleggen. Zo ben je tijdens het echte gesprek op alles voorbereid. En vraag ook om feedback van je gesprekspartner. Hoe kwam je over? Zou je fictieve werkgever over de brug komen na je pleidooi voor meer salaris? Check deze vijf tips van HR-managers voor loonsverhoging. Normaal gesproken is het goed om tussen de 5% en 10% te zitten, maar op de arbeidsmarkt van vandaag kun je hoger inzetten en is 10% realistisch. Uiteraard hangt dat wel van je cao af.
Blijf professioneel en flexibel
Wat voor wending het gesprek over salarisverhoging ook neemt, blijf altijd professioneel. Laat je niet meevoeren door emoties als je werkgever je voorstel voor meer salaris (in eerste instantie) afwijst. Als een salarisverhoging niet in het vat zit, kun je misschien inzetten op andere voordelen. Denk aan extra vakantiedagen, een bonusregeling, flexibele werktijden of opleidingsmogelijkheden. En ach, als er echt niets mogelijk is, kun je altijd nog een maand later vertrekken naar die ene concurrent die wél meer salaris wil betalen.
Lees ook: top 5 skills op de arbeidsmarkt 2024 en soft is belangrijker dan ooit