Medeoprichter Apple onthult ‘Google Maps voor de ruimte’
De medeoprichter van Apple lanceert de Google Maps voor de ruimte, met een vleugje Uber en je lokale vuilnisman, mede in samenwerking met SpaceX.
Steve Wozniak zit als medeoprichter van Apple niet krap bij kas, maar de 72-jarige Tech-pionier is absoluut niet van plan om met pensioen te gaan.
Steve Wozniakās Privateer
Sterker nog, de Amerikaan heeft zojuist ambitieuze plannen voor een nieuwe startup onthuld. De pitch? Google Maps, maar dan voor de ruimtevaart. Soort van.
Zijn startup heet Privateer. Het idee is om satellieten toegankelijk te maken voor iedereen middels een wereldwijd online platform. EenĀ marketplace,Ā genaamd Wayfinder. De insteek is dat er zo in the long run minder satellieten voor eenmalig gebruik gelanceerd worden, en daarmee de ruimte minder vervuild wordt.
Satelliet-toegang democratiseren
Op dit moment is de data van satellieten hoofdzakelijk enkel beschikbaar voor overheden. Als het ware peperdure cameraās die door de ruimte zweven. Daar wil Wozniak met Privateer verandering in brengen.
Het bedrijf hoopt voor elkaar te gaan krijgen dat consumenten de kosten van satelliet-toegang kunnen delen, waardoor je āslechtsā 50 dollar kwijt bent voor een satellietbeeld, een afbeelding, in plaats van de gemiddelde prijs van 500 dollar die de startup als voorbeeld noemt.
Klanten die op zoek zijn naar regionale gegevens die vergelijkbaar zijn met de wensen van een ander, kunnen de kosten delen om de dichtstbijzijnde satelliet te gebruiken en de opgevraagde gegevens te verzamelen.
Pono en SpaceX
Privateer zal verschillende softwaretools gebruiken om satelliet-exploitanten te helpen de beste regionale gegevens aan klanten te leveren, onder andere met behulp van kunstmatige intelligentie. Zo vormt het bedrijf van de Apple-oprichter dus een brug tussen de huidige tech die al door de ruimte zweeft en individuen.
Daar komt ook een stukje hardware-innovatie bij kijken. Privateer werkt tevens aan Pono, een module die aan satellieten bevestigd kan worden om sneller en efficiƫnter data te verwerken. Daardoor hoeven exploitanten de gegevens niet eerst te downlinken en vervolgens duur rekenwerk uit te voeren In plaats daarvan kan Pono de gegevens opvragen en verwerken terwijl het zich nog in een baan om de aarde bevindt.
Dat klinkt op papier in ieder geval veelbelovend. In december gaat Privateer de hardware in de praktijk testen, in samenwerking met SpaceX. Dan wordt namelijk een Falcon 9 gelanceerd, inclusief een Pono. Het doel is om in 2025 volledig operationeel te zijn.
Duurzaamheid en ruimtevervuiling
āMet Wayfinder als de gids en Pono als de motor, verbindt Privateer āvoor de ruimteā en āvanuit de ruimteā, datadrivers en datagebruikers, Silicon Valley en de ruimte, en economie en duurzaamheid in de ruimteā, legt Privateer-CEO Alex Fielding in een blogpost van het bedrijf uit. āDit gaat over het verfijnen en herdefiniĆ«ren van hoe wij, als samenleving, de levensduur en het nut van onze satellieten kunnen maximaliseren om nieuwe toepassingen mogelijk te maken ā¦ terwijl we gedragsnormen in de ruimte standaardiseren.ā
Wozniak en Fielding richtten Privateer in 2021 op, met het doel om de ruimte rondom de aarde op te ruimen. Miljoenen stukjes ruimtepuin, waaronder kapotte satellieten, rotsfragmenten en brokstukken van ruimtemissies, leveren praktisch een ruimtevuilnesbelt op.
Google Maps van de ruimte
Een nobel streven, maar Wozniak en co. denken ambitieuzer dan dat. Ze hebben namelijk het hoofddoel om āde Google Maps van de ruimte te bouwenā, vertelde Fielding aan TechCrunch in 2021.
Vuilnisman, Uber, Google Maps, een marktplaats: Fielding en Wozniak strooien met ambitieuze vergelijkingen. De toekomst moet uit gaan wijzen of ze daarmee effectief voorsorteren op een hoofdrol in onze intergalactische toekomst, of dat we Privateer al snel weer vergeten zijn. Het zou niet de eerste keer zijn dat Wozniak een bedrijf opricht dat deĀ gameĀ totaal verandertā¦