Zo maak je van je maximaal geleende stufi 153.000 euro in 15 jaar
Na de mislukking van het leenstelsel te erkennen, keert Nederland nu weer terug naar de basisbeurs. Hoeveel geld kun je maximaal krijgen en wat als je besluit met je studiefinanciering te beleggen? Lees: wat wij uiteraard afraden.
In dit artikel ging Manners al uitgebreid in op de terugkeer van de basisbeurs. Daarin lees je precies hoeveel stufi je kunt krijgen per situatie. Uitwonende studenten kunnen een basisbeurs van bijna 440 euro krijgen. Daarnaast is er ook nog de mogelijkheid geld bij te lenen, waardoor voor een student op kamers het maximale maandbedrag uitkomt op 1.315 euro.
Beleggen met je studiefinanciering
Beleggen met geleend geld raden wij sterk af, maar we zijn wel benieuwd wat beleggen met een maximaal geleende studiefinanciering eventueel op zou kúnnen leveren. We leggen de nadruk op kunnen, omdat je rendement sterk afhankelijk is van de manier waarop je belegt.
Zoveel is jouw euro waard op basis van de huidige metaalprijzen
Zo geldt de rekensom met maximaal geleende stufi die we in dit artikel gaan bespreken niet voor mensen die de zeven grootste beleggersfouten maken of het verschil tussen beleggen en handelen niet kennen. Beleggen is een spel van de lange adem en niet iets om snel rijk mee te worden.
Gemiddeld 7 procent rendement per jaar
In dit artikel rekenen we met een jaarrendement van 7 procent. In de afgelopen twee eeuwen heeft de brede Amerikaanse aandelenmarkt, gecorrigeerd voor inflatie, een jaarlijks gemiddeld rendement van ongeveer 7 procent behaald. Dit betekent echter niet dat je beleggingsportefeuille jaar na jaar met 7 procent groeit. In de podcastserie BeleggersBootcamp die ik in het verleden met econoom Niels Koerts maakte, ga ik uitgebreider in op dit percentage.
Dit cijfer vertegenwoordigt het gemiddelde over een lange periode en het dempt de schommelingen op de korte termijn. Als je wil profiteren van de groei op de markt, is het van cruciaal belang om niet alleen een lange beleggingshorizon te hebben, maar ook je investeringen goed te spreiden. Deze ETF’s kunnen hierbij van dienst zijn.
Bijna 10.000 euro winst na vier jaar stufi
Afijn, met alle disclaimers achter de rug, gaan we nu berekenen hoeveel 1.315 euro per maand aan studiefinanciering kan opleveren. We leggen vier jaar lang (duur van een studie) de volle 1.315 euro maandelijks in. Je totale inleg na vier jaar bedraagt dan 63.120 euro. Maar gedurende die periode rendeert je beleggingsportefeuille waar je steeds meer geld naartoe schuift ook, waardoor je beleggingsportefeuille na vier jaar (en 7 procent per jaar) 73.024 euro waard zou zijn.
Maar we hebben nog elf jaar te gaan in ons theoretische voorbeeld. Elf jaar waarin we niks meer bijleggen. We laten de ruim 73 duizend euro op eigen houtje verder renderen. De som daarvoor is 73.024 x 1,07 tot de macht 11. Daaruit komt: 153.705 euro. Dat is niet mis.
Beleg je basisbeurs niet
Toch kun je dit beter niet doen. Beleggen doe je niet met geleend geld. Doe het alleen met eigen geld dat je kan missen. Want hoewel de 7 procent per jaar gebaseerd is op de brede Amerikaanse aandelenmarkt, is het geen garantie dat jij datzelfde rendement haalt. In dit artikel met een soortgelijk rekenvoorbeeld lees je meer over beleggen en de risico’s ervan.