De duistere kant van Marvel-films: de échte superhelden worden afgezet
Het Marvel Cinematic Universe is een ongekend succesverhaal. Geen enkele studio kan tippen aan het constante succes dat Marvel Studios met zijn superheldenfilms boekt. Degenen die dat mogelijk maken worden echter ronduit afgezet.
Het MCU is een succesverhaal dat nog lang niet ophoudt.
Marvel Cinematic Universe groeit
Sterker nog, vanochtend publiceerden we nog een lijstje met alle Marvel-films die er in de komende jaren aankomen. Spoiler: meer dan je denkt.
Bovendien wordt het MCU ook uitgebreid met series op Disney+. Een lucratieve megabusiness. Maar al die prestaties hebben ook een duistere kant, een keerzijde waar je bijna nooit wat over hoort.
Alles komt voort uit comics
Het Marvel Cinematic Universe was en is enkel mogelijk door de comics. In Nederland groei je niet echt op met superhelden-comics, maar in vooral de Amerikaanse cultuur spelen ze van jongs af aan een grote rol. Zonder decennia aan nieuwe superhelden, schurken en enerverende verhalen hadden de films nooit bestaan.
Vrijwel elke Marvel-film is deels of compleet gebaseerd op een oude serie aan comics. Op zijn minst doordat de personages ontstaan zijn op de strippagina’s.
Schrijvers afgezet
Helaas profiteren de schrijvers die ooit diezelfde verhalen bedachten daar amper van. Dat is deze week aan het licht gekomen door een artikel van The Guardian. Zij schrijven dat Marvel Studios, houd je vast, schrijvers en tekenaars wiens werk gebruikt wordt voor de films slechts 5000 dollar betaalt. Punt. Klaar.
Het is een flat fee, dus de schrijvers die ooit met de briljante verhaallijnen op de proppen kwamen die nu getoond worden op het witte doek krijgen niet een percentage van de omzet of andere bonussen. Ze delen niet in het waarschijnlijke megasucces van de films in kwestie. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de acteurs, die vaak juist meer verdienen met hun percentage van de winst dan met hun initiële fee. Robert Downey Jr. is daar een goed voorbeeld van.
Drie verschillende bronnen hebben het bedrag van 5000 dollar bevestigd tegenover The Guardian. Oh ja, Marvel Studios stuurt de tekenaar of schrijvers ook een uitnodiging voor de première van de film. That’s it. Helaas willen Marvel en Disney niet op dit nieuws reageren, vanwege privacyredenen.
Advocaat van de duivel
Je zou advocaat van de duivel kunnen spelen. De schrijvers in kwestie waren destijds in dienst van Marvel, ze kregen betaald voor hun verhalen en de uren die ze erin staken. De rechten liggen volledig bij het bedrijf. In principe hoeft Marvel ze op papier waarschijnlijk niks te betalen.
Maar ja, we leven in de realiteit, niet op papier. Alle 24 MCU-films die tot nu toe zijn uitgekomen hebben een totale box office van meer dan 23 miljard dollar opgeleverd. Avengers: Endgame was zelfs maanden lang de grootste film aller tijden. De creatieven belonen die dat in den beginne mogelijk hebben gemaakt lijkt ons dan ook de right thing to do.
Ed Brubaker, die samen met Steve Epting in de comics Bucky Barnes omtoverde tot de Winter Soldier, heeft er ook moeite mee. Zijn personage werd gebruikt in de films en de recente Disney+-show, maar daar ziet hij weinig of niks van terug.
Bedenker Winter Soldier reageert
“Voor het grootste deel is alles wat Steve en ik hebben gekregen voor het bedenken van de Winter Soldier en zijn verhaallijn hier of daar een bedankje, en in de loop der jaren is dat moeilijker en moeilijker geworden om mee te leven”, schreef Brubaker onlangs in zijn nieuwsbrief.
“Ik heb een geweldig leven als schrijver en dat komt grotendeels doordat Cap en de Winter Soldier zoveel lezers naar mijn andere werk hebben gebracht”, voegde hij eraan toe. “Maar ik kan ook niet ontkennen dat ik me soms een beetje misselijk voel als mijn inbox vol raakt met mensen die over de show beginnen.”
Check vooral het complete artikel van The Guardian, dat je hier kunt lezen. Ze gaan onder andere ook in op hoe DC dit aanpakt (niet veel beter).
Marvel na Black Widow: alle 13 MCU-films die op de planning staan