Mark Zuckerberg onthult prijzig geheim voor betere nachtrust
We weten allemaal hoe belangrijk het is om een goede nachtrust te pakken. Maar hoe? Nota bene Mark Zuckerberg deelt op de gloednieuwe Twitter-killer Threads twee prijzige tips om beter te slapen.
Het is een open deur, maar slaap is ontzettend belangrijk. Open deur of niet, we blijven massaal onderschatten hoe verstrekkend de gevolgen van een slechte nachtrust kunnen zijn.
Slaap is enorm belangrijk
Onderzoek wijst uit dat slaaptekort op de korte termijn impact heeft op je focus, cognitie, stemming en reactiesnelheid. Op de lange termijn heb je het dan zelfs over obesitas, diabetes, een hogere bloeddruk, hartziektes en je mentale gezondheid. Sterker nog: een early death wordt door onderzoekers als één van de potentiële gevolgen van slaaptekort aangestipt. Het erge is dat je aan de directe gevolgen van slaaptekort kan wennen, waardoor je ze zelf niet eens per se door hebt.
In dit artikel geven we je tips voor een betere nachtrust. Praktische en vooral gratis veranderingen die je kunt doorvoeren om je slaap te verbeteren. Of je pakt het aan zoals techmiljardairs dat doen.
Mark Zuckerberg’s slaapgeheim
Uit onderzoek blijkt dat volwassenen gemiddeld zo’n 7 tot 8 uur slaap per nacht nodig hebben, maar hoe bereikt Meta-CEO Mark Zuckerberg dat? De 39-jarige ondernemer heeft een vermogen van 103 miljard dollar, maar in the end is The Zuck ook maar gewoon een mens. Maar wel een mens met een flink budget.
Op Threads, zijn recent gelanceerde Twitter-killer, deelde hij afgelopen week zijn slaap-tips alsof het Twitter anno 2010 is. Zuckerberg claimt elke nacht zo’n zeven tot acht uur te slapen. Hoe? Volgens de Facebook-oprichter heeft hij dat uitstekende gemiddelde voor elkaar te krijgen middels Eight Sleep en Oura: “Really dialed in my sleep with Eight Sleep and Oura”. Ja, de man wiens levenswerk ervoor zorgt dat we massaal in bed doomscrollen in plaats van een boek lezen, gebruikt voor een probleem dat vooral door tech is ontstaan uiteraard ook tech als een oplossing.
Slimme ring
Oura is namelijk een slimme ring en Eight Sleep een slim matras. De Oura kost tussen de 299 dollar en 449 dollar en kun je dus als een ring dragen. De mini-gadget kan onder andere je slaap tot in detail meten, en op basis daarvan je precies laten weten wanneer je het beste naar bed kunt gaan, en wat je optimale wekkertijdstip is.
Sterker nog, de bijbehorende app kan dat advies elke dag weer op maat afleveren: na een matige nacht berekent ie dus hoe je dat de komende nachten het effectiefst weer in kunt halen. En dat werkt, claimt het bedrijf: “88% van de Oura leden meldt dat hun slaapkwaliteit is verbeterd na het gebruik van de Oura Ring”. Dan klinkt 299 dollar opeens niet zo slecht meer.
Slimme matrastopper
De Eight Sleep is pittiger geprijsd. De slimme matras-topper kost bijna 3000 dollar, en daar komt dan nog een maandelijks abonnement bovenop om de gadget volledig te benutten. Maar dan heb je ook wat: de topper zorgt er namelijk voor dat je altijd de perfecte slaaptemperatuur hebt.
Een grote factor in hoe goed je slaapt, zo kan iedereen in deze hete zomer waarschijnlijk wel beamen. Om je de perfecte slaaptemperatuur te geven, is de hoes voorzien van wat Eight Sleep een Active Grid noemt, ingebedde slangen die koel of warm water naar jouw kant van het bed voeren. Er zijn ook sensoren ingebouwd in het Active Grid die je hartslag, ademhalingsfrequentie tijdens het slapen, hoeveel je woelt en draait en andere belangrijke factoren kunnen meten. Data die ook in het geval van Eight Sleep wordt gebruikt om slaapadvies te geven in een bijbehorende app.
Liever gratis tips voor een goede nachtrust?
Voor Zuckerberg was temperatuurregulering en op maakt gemaakt advies dus key in het behalen van een betere nachtrust. De benodigde gadgets kosten dus zo’n 3500 dollar, een bedrag dat de Meta-CEO in een halve minuut verdient. Ja, dan is het een no-brainer. Wij houden het voorlopig even bij de gratis praktische tips die we in dit artikel met je delen, op basis van degelijk onderzoek. Slaap ze!
De misvattingen over 8 uur slaap: ‘Focus erop werkt juist averechts’