Mike Plevier
Mike Plevier Geld & Carrière Gisteren
Leestijd: 3 minuten

5 manieren waarop je geld verliest zonder dat je het doorhebt

Geld verliezen doet niemand bewust, de momenten naast de Trevifontein even daargelaten. Maar soms heb je het écht niet door, terwijl je denkt zo goed bezig te zijn. Vijf manieren op een rij.

Je weet dat je maandelijks maar net rondkomt van je salaris. Het leven is duur, de inflatie was torenhoog de afgelopen jaren. Dat is de reden dat je bijna niks overhoudt of vaak zelfs iets te kort komt, denk je.

Geld verliezen zonder dat je het doorhebt

In eerste instantie denk je goed op de hoogte te zijn van je eigen financiële situatie, het zit allemaal in je hoofd. Je weet heus wel hoeveel geld er inkomt en waar het allemaal aan uitgegeven wordt.

1. Kop in het zand

Denk maar eens na of dit ook voor jou van toepassing is. Veel mensen steken hun kop in het zand als het om hun financiën gaat. Je vindt het spannend en gaat bijvoorbeeld het zo nodige gesprek met je werkgever niet aan over je welverdiende salarisverhoging. Sommige mensen openen die envelop niet waar waarschijnlijk die ene factuur in zit waarvan je wist dat hij nog zou komen. Daarentegen ben je misschien ook niet op de hoogte van welke subsidies of toeslagen je recht op hebt. Denk aan de massaal vergeten huurtoeslag, zorgtoeslag, kindgebonden budget en kinderopvang toeslag.

2. Vergelijken met anderen

Een van de grote nadelen van social media is dat we de neiging hebben ons steeds te vergelijken met anderen. We zien zoveel prachtige reizen voorbij komen, mooie kleding, auto’s, huizen, etentjes en ga zo maar door. Dit zorgt er bij veel mensen voor dat ze meer geld aan dit soort dingen gaan uitgeven dan ze normaal zouden doen. Ze leven boven hun stand.

3. Sparen in plaats van beleggen

Voor veel mensen voelt het zo comfortabel en veilig dat bedrag op de spaarrekening. Beleggen is soms spannend en onbekend. Maar sparen is eigenlijk de meest inefficiënte manier om met je vrije middelen om te gaan. Sparen levert momenteel zo’n 1,5 tot 3,3% rente op terwijl beleggen gemiddeld over een hele lange termijn zo’n 6-10% rendement oplevert. Een stuk meer dus. En vergeet het effect van compound interest niet. Lees hier hoe je veilig kunt beleggen met weinig geld tegen een hoog rendement.

4. Abonnementen en verzekeringen

Het zijn van die typische zaken die er langzaam in sluipen en je niet meer naar omkijkt. Een abonnement erbij, Netflix, Videoland, maar ook nog HBO en Disney. Een verzekering voor alles en ondertussen ben je per maand honderden euro’s kwijt zonder het nog te beseffen. Kijk jij weleens kritisch naar al je abonnementen en verzekeringen? Kunnen er niet een paar worden opgezegd?

5. Inzicht en tools

Je hoeft geen handige Excel-goeroe te zijn om inzicht en grip te krijgen in en op je bankzaken. In iedere bankieren-app zitten tegenwoordig handige tools ingebouwd om je te helpen. Handige overzichten van je inkomsten en je uitgaven, je vaste lasten, je abonnementen en ga zo maar door. Je kunt budgetten maken, automatisch geld sparen en alerts instellen om grip te krijgen of te houden. Gebruik jij ze al?

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.