6 verstandige dingen om direct te doen als je salaris is gestort
Het einde van de maand (en zelfs van het jaar) is weer aangebroken. Voor veel mensen betekent dit dat ze hun salaris weer gestort krijgen. Maar ook: dat ze zichzelf rijk rekenen om zich vervolgens af te vragen waar al het geld eigenlijk heen is gegaan. Wil je het dit keer anders aanpakken? Door van onderstaande zes dingen een prioriteit te maken, denk je eens aan je toekomstige zelf.
Zo zal je de vicieuze cirkel doorbreken waarin je van salarisstrook naar salarisstrook leeft. Helemaal nu je in december wellicht iets extra’s hebt gekregen, kun je beter eerst verstandig doen, en dan pas je pinpas trekken.
Direct doen als je salaris is gestort
Het is niet gek dat je jezelf wil trakteren als je jouw salaris gestort hebt gekregen. Maar een gadget hier en een nieuwe jas daar tikken sneller aan dan je denkt. Voor je het weet is het geld weer op en heb je er niets mee gedaan waar je in de toekomst ook iets aan hebt. Pak daarom deze zes dingen meteen op als jouw salaris is gestort.
1. Geld overmaken naar de spaarrekening
Deze voelde je natuurlijk al aankomen, maar hiermee bedoelen we ook meteen zodra je salaris is gestort. De meeste mensen willen eerst hun rekeningen betalen en gaan daarna eens kijken hoeveel er nog over is om te sparen.
Hoewel het erg belangrijk is om je rekeningen te betalen, blijft het daar vaak niet bij. Mensen rekenen zich gauw rijk als hun salaris is gestort en bestellen eerder die nieuwe broek of die sushi take-away. Sluis daarom eerst een gedeelte van je salaris naar je spaarrekening.
2. Je salaris budgetteren
Oké, misschien krijg je meteen jeuk als je het woord budget hoort, maar geloof ons: zo slecht is het niet. Het betekent alleen dat je voor elke euro een bestemming bedenkt, inclusief de leuke dingen in het leven. Een budget betekent niet automatisch dat je nooit meer sushi kan bestellen, bijvoorbeeld. Wel dat je van tevoren hebt nagedacht hoeveel geld je daar per maand aan wil uitgeven. Check bijvoorbeeld het stappenplan van NIBUD.
Voor veel mensen werkt dit bevrijdend: je geeft jezelf juist toestemming om leuke dingen te kopen van je salaris en voelt je niet schuldig als je weer eens iets via Bol.com hebt besteld. Geen zin om hier zelf energie in te steken? Download een budget app en kijk deze maand hoeveel je in elke categorie uitgeeft. Vervolgens kun je heel gemakkelijk limieten instellen, inclusief reminders.
3. Investeer in jezelf
In je toekomstige zelf investeren is een goed ding. Dat kun je op verschillende manieren doen. Zo kun je van jouw geld meer geld maken door te beleggen of een passieve inkomstenbron op te zetten. Maar je kunt ook geld in jezelf investeren door een interessant boek te kopen of een cursus te doen. Te vaak denken we alleen aan onze huidige zelf als we ons salaris gestort krijgen. Reserveer daarom meteen als je jouw salaris hebt een bedrag dat je gaat investeren in je toekomstige zelf.
4. Betaal mensen die je nog terug moet betalen
Van iemand geld geleend? Staat er nog een Tikkie open? Ga dit allemaal even na op de dag dat jouw salaris is gestort, en betaal direct alles terug.
5. Check je rekening
Niet om te zien hoe lekker het staat dat je salaris erop staat, maar blik vooral even terug waar je de afgelopen maand allemaal geld aan uit hebt gegeven. Sinds ik persoonlijk een recap doe iedere maand, geef ik minder uit.
6. Periodiek beleggen
In plaats van bijvoorbeeld 500 euro maandelijks naar je spaarrekening over te maken, kun je de helft daarvan ook periodiek beleggen. Dan laat je het geld op lange termijn voor je werken. We hebben het hier niet over crypto, maar aandelen. Laat je, om te beginnen bij jouw bank, eens goed inlichten over een beleggingsfonds. Ga je op je oude dag van profiteren.