Hier is de Lightyear 0: maanden rijden zonder te laden
Het Nederlandse merk Lightyear laat eindelijk de definitieve versie zien van de 0 (Zero). Het model moet zomers maanden kunnen rijden zonder op te laden.
Even een opfrisser voor wie Lightyear nog niet kent. Het bedrijf maakt elektrische auto’s die zo efficiënt mogelijk omgaan met energie en middels zonnepanelen zichzelf kunnen opladen.
De definitieve versie van de Lightyear 0
Het project loopt al jaren. Nu pas komt dan de echte productieversie van de Lightyear 0. Hoewel al veel specificaties bekend zijn, laat het bedrijf nu alle definitieve cijfers zien en weten we hoeveel energie de zonnepanelen daadwerkelijk omzetten.
Het bedrijf zegt dat in de zomer de auto tot wel 70 kilometer aan bereik moet kunnen opladen middels de zonnepanelen. Voor veel mensen genoeg om dagelijks mee te rijden. In de zomer kun zou je dan dus maanden rijden zonder op te laden. Jaarlijks voorziet de auto zichzelf van zo’n 11.000 kilometer aan stroom. Reken uit jouw ‘gratis’ groene kilometers.
Zonneauto werkt ook als normale elektrische auto
De elektriciteit wordt opgeslagen in een 60 kW accupakket, dat ook gewoon middels een kabel is op te laden. De maximale laadsnelheid is 520 kilometer per uur. Is de batterij vol, dan haal je zo’n 625 kilometer volgens WLTP.
Snel is de Lightyear 0 niet. De topsnelheid bedraagt 160 kilometer per uur en van 0 naar 100 kilometer per uur sprint de Nederlandse EV in zo’n 10 seconden.
Spotgoedkope Tesla-killer met vleugeldeuren al snel te bestellen
De eerste Lightyear 0’s worden november geleverd. Het gaat dan om de eerste 946 exemplaren die al besteld zijn door klanten. Wil je ook zomers kunnen rijden zonder op te laden, dan moet je flink in de buidel tasten. De vanafprijs is 250.000 euro.
Wachten op een goedkopere Lightyear
Wil je wel een zonneauto, maar heb je niet even 2,5 ton liggen. Dan kun je wachten op de tweede Lightyear. Deze gaat naar verluidt in 2024 of 2025 in productie en moet zo’n 30.000 euro kosten. Of je ook met deze maanden kan rijden zonder op te laden, is nog de vraag. Specificaties van het model zijn nog niet bekend.