3 vuistregels: zo wordt sporten een vast onderdeel van je routine
We willen allemaal fit en in shape zijn, zeker met de zomer op komst. Maar een paar weken intensief sporten en daarna afhaken, doesn’t do the trick. Het klinkt saai, maar echte resultaten boek je alleen als je een sportritme hebt dat je lange tijd – het liefst voor altijd – weet vol te houden. Extra zetje nodig? Deel jouw sportverhaal en en wie weet win jij de ultieme motivatieboost.
‘Voor altijd’ klinkt misschien overdreven als je enige doel is een paar kilo kwijtraken of je sixpack tevoorschijn toveren. Toch is het dat niet. Je doel halen is 1 ding, maar je gewenste resultaat behouden, is in de praktijk lastiger. Dat lukt alleen als je het ook op de lange termijn volhoudt.
Bovendien is er een andere reden waarom je sporten in je leven wil integreren. Eentje die minstens zo belangrijk is als je fysieke gezondheid: sporten is goed voor je mind. Regelmatig trainen houdt je geest scherp en je maakt serotonine aan, oftewel het gelukshormoon.
Wie sport, zit dus letterlijk en figuurlijk beter in z’n vel. Sporten of bewegen moet daarom eigenlijk net zo’n wezenlijk onderdeel van je routine worden als eten en slapen. Klinkt onmogelijk? Met deze 3 vuistregels van Zalando lukt het.
1: Stop het schuldgevoel
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: life happens. Ingeplande sportsessies gaan soms niet door. Want: het regent, of het is juist terrasweer, of je werk laat het niet toe, of je voelt je niet lekker. Hoe sterk je motivatie ook is, dit soort dingen gebeuren af en toe. Til daar niet te zwaar aan, want dat werkt enorm demotiverend. Accepteer dat dingen soms anders kunnen lopen, dan veer je namelijk na die ene gemiste sportsessie veel makkelijker weer terug in je gezonde (sport)ritme.
Over dat gezonde ritme gesproken: een goede sportroutine is het geheim van succes. Daarmee bedoelen we niet dat je een strak schema opstelt waar niet van mag worden afgeweken (al gaan sommigen daar heel lekker op). De meesten van ons zijn gebaat bij haalbare afspraken die ruimte openlaten voor spontaniteit.
Bijvoorbeeld: sport drie keer per week. Of: sport ieder weekend. Neem de tijd om dit langzaam op te bouwen en kijk goed wat voor jou werkt (en wat niet!). Dat is voor iedereen persoonlijk. Als je eenmaal bent gewend aan een fijn sportritme, dan is de kans heel groot dat je zélfs met terrasweer of een hoosbui toch gaat sporten: juist omdat het onderdeel is van je ritme.
2: Variatie is key, ook bij sporten
Het is eigenlijk net als met eten: variëren is een van de gezondste dingen die je jezelf kunt aanleren. Niet alleen omdat je lichaam er baat bij heeft: na verloop van tijd wennen je spieren aan een bepaalde workout, waardoor je minder resultaten boekt dan wanneer je ze weer eens even flink laat ‘schrikken’. Maar ook omdat je het zo voor jezelf leuk en uitdagend houdt.
Zweer je bij een wekelijks hardlooprondje van 10 kilometer? Gooi er eens een intervaltraining tegenaan. Daag jezelf uit om sneller te worden of om bijvoorbeeld eens voor een halve marathon te trainen. Train je graag met gewichten? Overweeg eens om dat met een (personal) trainer te doen, zodat hij of zij je uitdaagt om iets anders te proberen. Je staat versteld hoe snel je dan resultaten boekt.
3: Laat je inspireren
Dit klinkt misschien wat vaag, maar stel jezelf de vraag waarom je eigenlijk sport. Is dat met een concreet doel, zoals 4 kilo afvallen of sterkere armspieren kweken? Of wil je gewoon in het algemeen graag wat gezonder worden? Als je dat hebt bepaald, bedenk dan wie of wat jou inspireert. Volg bepaalde fitnessgoeroes op Instagram als jou dat inspireert, maar ontvolg ze vooral als het je juist moedeloos maakt – dat werkt namelijk voor iedereen anders.
Inspiratie zorgt voor motivatie – en als je goed gemotiveerd bent, is de kans heel groot dat je sporten op de lange termijn volhoudt. Een trainer of coach kan je helpen om sporten langzaam maar zeker onderdeel te laten worden van je lifestyle. Overigens kan een sportbuddy ook heel inspirerend én motiverend werken. Met z’n tweeën is sporten net even leuker en je trekt elkaar door moeilijke momenten: excuses als ‘te moe’ of ‘geen zin’ tackle je samen doorgaans 10 keer beter dan in je uppie.
Zakt de moed je in je (sport)schoenen?
Mis jij het nodige zelfvertrouwen om lekker te gaan sporten? Of zakt de moed je weleens in de (sport)schoenen? Kun je wel wat motivatie gebruiken of heb jij een bijzonder sportverhaal dat je wil delen? Zalando is supporter van sporters en wil jou graag vooruit helpen. Deel je verhaal en wie weet behoor jij tot de winnaars van de ultieme motivatieboost van Zalando.