Het salaris van een luchtverkeersleider en de selectieprocedure
Nagenoeg iedereen is welkom om zich te bewijzen als aspirant-luchtverkeersleider. Doorsta je alle selectierondes? Dan liggen er gouden bergen te wachten.
In de meeste sectoren waar hoge salarissen te verdienen zijn, blijft de deur potdicht als je niet over de juiste diploma’s beschikt. Bij de baan van luchtverkeersleider is dit anders. Iedereen met een havo-diploma mag laten zien dat hij of zij uit het juiste hout gesneden is voor deze baan. Kom je ongeschonden door de zes selectierondes? Dan mag je naast vliegtuigen ook eenmaal per maand een zilvervloot naar eigen haven loodsen − je ontvangt namelijk een zeer riant salaris.
Luchtverkeersleider: de selectieprocedure
Als je tussen de 17 en 30 jaar oud bent en minimaal een havo-diploma in bezit hebt, ben je welkom om je aan de zeer pittige selectieprocedure voor luchtverkeersleider te wagen. De eerste stap bestaat uit een online intelligentietest, die je gewoon thuis kan doen. Voor wie benieuwd is: op deze site kun je een paar oefenopdrachten doen.
Na deze eerste horde wachten nog vijf andere selectierondes die telkens andere vaardigheden toetsen. In brede zin zijn dit stressbestendigheid, concentratie, ruimtelijk inzicht en verantwoordelijkheidsgevoel.
Via het netwerk van Manners komen we in contact met Stef. Hij reikte tot de allerlaatste ronde van de selectieprocedure tot luchtverkeersleider alvorens hij afviel. “We begonnen met een groep van dertig mensen aan de opdrachten op locatie en bij de allerlaatste opdracht waren er naast mij nog twee anderen over. De rest was afgevallen. Tijdens een simulatie op een virtuele luchthaven werd de druk op een gegeven moment vrij hoog opgevoerd en gebeurde er van alles tegelijk. Toen maakte ik jammer genoeg een fout en hierdoor was het klaar. Ik heb geen idee of het de andere twee mensen wel is gelukt om binnen te komen.”
Het salaris van een luchtverkeersleider
Als je door de selectieprocedure heen bent, begint het echte werk. Je mag dan beginnen aan een opleiding van 2,5 jaar waarbij je direct al betaald krijgt. De eerste helft vindt plaats in Kopenhagen. Tijdens de opleiding bedraagt je salaris een bescheiden 2.388 euro bruto per maand. Zodra je echt begint met werken, schiet je salaris meteen de lucht in naar 6.500 euro per maand. In de jaren die volgen kan dit oplopen tot 12.277 euro per maand.
Ben jij uit een dusdanig intelligent, stressbestendig, analytisch en pro-actief hout gesneden dat je het wel aandurft om luchtverkeersleider te worden? Op deze website kun je je aanmelden.
Salaris als piloot
Liever zelf vliegen dan vliegtuigen begeleiden? Dan is een baan als F16-piloot misschien meer iets voor jou. Ook hier mag je je zonder diploma bewijzen.