Het salaris als beveiliger op Schiphol na een gratis opleiding
De meeste tijd ben je waarschijnlijk deodorant- of shampooflessen van mensen aan het afpakken, maar af en toe mag je vast ook iemands gipsarm opensnijden om te kijken of er wit poeder in verstopt zit. Of kijken we te veel Airport Security? Dit salaris krijg je als beveiliger op Schiphol of andere luchthavens.
Zo’n beetje alle vliegvelden van Nederland zoeken naar luchthavenbeveiligers en op één luchthaven hoef je geen diploma te hebben. Ze leren je alles in ‘de kleine stad die nooit slaapt’, zoals ze in de vacaturetekst Schiphol omschrijven. In dit artikel onderzoeken we wat de functie-eisen, jobomschrijving én het salaris is van een luchthavenbeveiliger op Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam-The Hague Airport.
Zo word je beveiliger op Schiphol zonder diploma
Om beveiliger te mogen worden op Schiphol, moet je voldoen aan een aantal uiterlijke kenmerken. In de vacaturetekst van I-SEC, een van de bedrijven die de beveiliging van Schiphol voor zijn rekening neemt, lezen we dat je een ‘conventioneel kapsel’ (wat dat ook moge betekenen) moet dragen. Verder mag je geen tongpiercings of versieringen op je tanden hebben. Tatoeages mogen wel, maar niet in het gezicht. Geen baantje voor Steven Bergwijn na zijn voetbalcarrière dus. Wel kan hij solliciteren in Eindhoven en Rotterdam-Den Haag, want daar stellen ze deze uiterlijke eisen niet.
Verdere eisen op Schiphol zijn dat je op maximaal 70 kilometer afstand woont, geen strafblad hebt en goed Engels spreekt. In Eindhoven willen ze dat je op maximaal 40 kilometer afstand woont én een diploma beveiliging 2 hebt. Hetzelfde geldt voor Rotterdam-Den Haag, maar dan weer niet voor Schiphol. Daar mag je ook zonder diploma solliciteren.
Het salaris als luchthavenbeveiliger
Van de drie luchthavens betalen ze het best in het Brabant. Op Eindhoven Airport mag je een startsalaris tussen de 18,50 en 21,58 euro per uur tegemoet zien. Op fulltime basis komt dit zelfs boven het salaris van een beginnend agent uit. Daarnaast komt een baan als luchthavenbeveiliger in Eindhoven met een hoop extraatjes. Je krijgt een ‘vroege opkomsttoeslag’ van liefst 35 procent, een onregelmatigheidstoeslag (10, 20 of 35 procent), vakantiegeld én een dertiende maand. Solliciteren kan hier.
Op Rotterdam-The Hague Airport biedt men een iets lager startsalaris: 17,59 tot 20,48 euro per uur. Ook de extraatjes zijn kariger. Er kan alleen een onregelmatigheidstoeslag en een gierige reiskostenvergoeding van 18 cent per kilometer vanaf. Solliciteren kan hier.
Solliciteren bij I-SEC
I-SEC is de enige die geen opleidingseis hanteert. Het zou logisch zijn als ze qua startsalaris wat lager zitten, maar dat valt reuze mee. Een ongediplomeerd beveiliger begint met een bruto uurloon tussen de 17,84 en 19,88 euro. Het startsalaris van een gediplomeerd beveiliger zit tussen de 18,52 en 21,59 euro per uur.
We komen in contact met Marscha Roubos, HR-projectleider bij I-Sec. Zij vertelt dat ze naarstig op zoek zijn naar gemotiveerde beveiligers en deelt graag met ons welke extra’s I-SEC aanbiedt. Er is een arbeidsmarkttoeslag van 1,40 euro op het uurloon (die geldt zo lang het arbeidstekort heerst), een objecttoeslag van 2,50 euro per uur (dat is een soort onregelmatigheidstoeslag) en een hoop vrije dagen: 20 wettelijke, 4 extra vakantiedagen en 13 ADV-dagen. Ook krijg je op Schiphol net als in Eindhoven een eindejaarsuitkering. Solliciteren kan hier.
Liever iets anders beveiligen? Lees dan ons artikel over het salaris van een kattenoppas.