Het verschil in salaris én loonkloof bij mannen- en vrouwenbanen
Bestaan er mannen- en vrouwenberoepen? De feminist in ons schreeuwt natuurlijk nee, de pragmaticus ziet dit anders. Op basis van data valt in ieder geval een scheidslijn te maken. Hoe zit het met het verschil in salaris én loonkloof bij deze tweedeling in banen?
Welnu, er is een duidelijk verschil te zien. We laten het woord hierover aan Jade Karthaus van MKB Servicedesk. Er is namelijk net een nieuwe onderzoek naar buiten gebracht. “Het is raadzaam voor ondernemers om voor te sorteren op de wet gelijke beloning.”
Loonkloof bij mannen- en vrouwen beroepen
“In de tien meest voorkomende beroepen waar overwegend mannen werken, is de loonkloof 11,6 procent. Voorbeelden van deze beroepen zijn monteur, engineer en chauffeur. In de top tien ‘vrouwenberoepen’ ziet de loonkloof er heel anders uit. Dit zijn de meest voorkomende beroepen waar overwegend vrouwen werken, zoals doktersassistent, tandartsassistent en verkoopmedewerker. Hier verdienen vrouwen 0,9 procent meer dan hun mannelijke collega’s. Dit blijkt uit onderzoek van MKB Servicedesk en Van Spaendonck Groep op basis van 1,2 miljoen geanonimiseerde loonstroken.
Per functie loopt de loonkloof ook weer sterk uiteen. Zo krijgen vrouwelijke monteurs 15,5 procent minder betaald dan hun mannelijke collega’s. Voor chauffeurs is de loonkloof 5,8 procent. In het geval van doktersassistenten zien we een uitschieter naar de andere kant. Hier verdienen vrouwen 12,6 procent meer dan mannen.”
‘Mannenberoepen bieden vaak een hoger salaris’
“Ook ligt het gemiddelde salaris bij ‘mannenberoepen’ hoger dan bij vrouwenberoepen. Het gemiddelde salaris van de top tien vrouwenberoepen is 3.269 euro. Het gemiddelde salaris van de top tien mannenberoepen is 3.676 euro.
Een verschil van ruim 12 procent, dus. Dat komt overeen met de loonkloof die zichtbaar is in het modaal inkomen van vrouwen en mannen. Het verschil in modaal salaris tussen mannen en vrouwen schommelt in de laatste jaren tussen de 11 en 14 procent.”
Wet- en regelgeving rondom gelijke beloning
“Als werkgever ben je wettelijk verplicht om mannen en vrouwen gelijk te behandelen. Daarnaast heeft de Raad van de Europese Unie in 2023 de richtlijn ‘loontransparantie’ aangenomen. Om hieraan te voldoen, volgt er in Nederland naar verwachting in 2026 een wet rondom gelijke beloning.
Ondernemers met meer dan vijftig werknemers worden dan onder andere verplicht om inzicht te hebben en bieden in de verschillen in salaris. Het is raadzaam om hierop voor te sorteren door het beloningsbeleid kritisch te evalueren en transparant te maken.”
Jade Karthaus is hoofdredacteur MKB Servicedesk en deelnemer van de dienst ANP Expert Support. Bekijk het volledige onderzoek hier.