FIA gaat ‘vergeten regel’ die met name Hamilton raakt strenger handhaven
Als er één sport is die vol zit met regels, dan is het wel Formule 1. Een groot deel daarvan hoor je echter zelden wat over en sommigen worden ook niet bepaald streng nageleefd. Artikel 5 van het derde hoofdstuk van appendix 3 uit de FIA International Sporting Code is er zo eentje, maar daar gaat vanaf dit weekend verandering in komen. En dat raakt vooral Lewis Hamilton.
Voor iedereen die niet weet wat artikel 5 van het derde hoofdstuk van appendix 3 precies inhoudt (lees iedereen), even een korte uitleg. Deze passage in de FIA International Sporting Code gaat het over het dragen van juwelen tijdens het racen. Dit is om veiligheidsredenen niet toegestaan, maar deze regel wordt niet erg streng nageleefd. Zo zien we verschillende coureurs regelmatig met sieraden en piercings op de grid staan.
Formule 1 gaat ‘vergeten regel’ strenger handhaven
Aankomend weekend gaat dat echter veranderen, zo blijkt uit de Race Director’s Event Notes voor de Grand Prix van Australië. Dit is een document waarin de wedstrijdleider van dienst specifieke aandachtspunten voor dat raceweekend op een rij zet. Op dit lijstje staat nu ook artikel 5 van het derde hoofdstuk van appendix 3.
De duurste én goedkoopste Formule 1-race om in 2022 te bezoeken
De Formule 1 gaat dit weekend dus extra scherp letten op sieraden. Het gaat daarbij niet alleen om dingen als ringen en kettingen, maar ook om oorbellen en andere piercings. Bij dat laatste denk je waarschijnlijk meteen aan Lewis Hamilton. De Brit is niet alleen de coureur met de meeste wereldtitels, maar ook met de meeste piercings.
Lewis Hamilton voortaan zonder piercings
De Formule 1 maakt met deze toevoeging aan de Race Director’s Event Notes duidelijk dat ze deze regel scherper gaan naleven. Onderdeel daarvan is dat ze voorafgaande aan de race coureurs mogen controleren. Of en hoe dit gedaan gaat worden, is niet duidelijk. Het betekent in ieder geval dat Lewis Hamilton zijn piercings, ringen en kettingen tijdens de Grand Prix van Australië in het juwelendoosje moeten laten.
Dat deze regel nu opeens opduikt in de Race Director’s Event Notes is opmerkelijk. Hij bestaat namelijk al meer dan vijftien jaar, maar werd nooit echt streng nageleefd. Waarom dat nu opeens wel weer het geval is, is niet duidelijk. Het doel van deze regel is in ieder geval om de sport veiliger te maken.
Meer veranderingen tijden de GP van Australië
De Grand Prix van Australië belooft niet alleen veiliger te worden, maar ook spectaculairder. Dit heeft vooral te maken met een aantal wijzigingen aan het circuit. Zo zijn sommige bochten zijn breder en sneller gemaakt, maar dat is nog niet alles. De 2022 editie van de Grand Prix heeft namelijk nu al een record te pakken en belooft een walhalla te worden voor inhaalacties. Hoe dat zit, lees je hier.