3 leugens om bestwil tijdens een sollicitatiegesprek
Er zijn antwoorden tijdens een sollicitatiegesprek die iedereen romantiseert. En dat is maar goed ook. Drie leugens om bestwil tijdens je volgende sollicitatie.
Geloof het of niet, maar af en toe is het oké om te liegen tijdens een sollicitatiegesprek. Daarmee bedoelen we niet dat je de boel moet oplichten, laat dat duidelijk zijn.
Leugens om bestwil tijdens een sollicitatiegesprek
In de basis is het belangrijk om eerlijk te zijn, maar bij sommige vragen is het nou eenmaal verstandig om de werkelijkheid iets rooskleuriger te maken. De meest gebruikte leugens om bestwil op een rij.
1. Je meest slechte eigenschap
Het is misschien wel één van de meest voorkomende sollicitatievragen: wat zijn je slechte eigenschappen? Eerlijkheid bij het geven van het antwoord wordt gewaardeerd, maar te eerlijk zijn zou je de baan kunnen kosten. Kies daarom voor een antwoord dat je niet per se zal belemmeren bij het uitvoeren van je functie (zonder daarbij te cliché te worden). Geef ook altijd aan dat je jezelf op dit punt aan het verbeteren bent en hoe je dat dan doet.
Tja, een sollicitatiegesprek blijft toch jezelf ‘verkopen’. Wees jezelf bewust van je tekortkomingen, maar houdt sommige dingen ook voor familie en vrienden. Dat je tijdens FIFA21 verandert in een agressieve neuroot die PlayStation-contollers door ramen gooit, kun je beter niet vertellen.
2. Je interesses
In een sollicitatiegesprek wordt vaak naar je hobby’s en interesses gevraagd. De interviewer probeert hiermee te achterhalen wie jij bent als persoon en of jij goed in het bestaande team en de cultuur van het bedrijf zal passen. De kans is groot dat jij niet met 100 procent eerlijkheid antwoordt. Sterker nog, dat is nog slim ook.
Dat jij wel van een speciaalbiertje houdt en vaak een heel seizoen van een Netflix-serie in één dag uitkijkt, gaat je namelijk niet de baan opleveren. Je kunt veel beter een hobby noemen tijdens je sollicitatiegesprek die aansluit op de functie waarop je solliciteert. Dat hoeft niet zo direct te zijn als ‘verhalen schrijven’ als jij op een vacature voor een tekstschrijver hebt gesolliciteerd. Het kan ook subtieler zijn.
Hobby’s en interesses als het leren van een nieuwe taal, het lezen van non-fictie boeken of het luisteren van podcasts laten bijvoorbeeld zien dat je leergierig bent. Een hobby als hardlopen of fitness laat zien dat je je gezondheid serieus neemt. Houd je van fotograferen of tekenen? Dat laat zien dat je creatief bent. En vind je het leuk om te puzzelen? Dan vind je het eigenlijk leuk om problemen op te lossen.
Je kunt tijdens een sollicitatiegesprek best aandikken hoe vaak je puzzelt, terwijl je dat misschien één keer in de maand doet. Ronduit liegen is natuurlijk nooit een goed idee. Als je verzint dat je bezig bent met een cursus Mandarijn, dan val je snel door de mand.
3. Je laatste baan
Misschien was er een collega waar je niet mee door een deur kon, haatte je jouw baas, was je het niet eens met het beleid van het bedrijf of vond je dat je niet genoeg verdiende. Er kunnen duizenden redenen zijn waarom je bent weggegaan bij je baan. Maar wat die van jou ook is, laat jezelf nooit negatief uit over je vorige baan tijdens een sollicitatiegesprek.
De beste leugen die je kunt vertellen is dat je klaar was voor een nieuwe uitdaging of dat je toe was aan verandering. Je wil overkomen als een teamplayer, niet als iemand die achter de rug van anderen negatieve uitspraken doet.