Berlijn wel gezien? Leipzig heeft dezelfde lusten, maar niet de lasten
Massa’s jonge Nederlanders trekken ’s weekends naar Berlijn. Om te proeven aan het oude Oost-Berlijn, maar vooral ook om het ‘undergound’ clubleven te ervaren. Voor dezelfde ingrediënten, maar dan zonder de lasten, reis je een paar uurtjes verder met de trein naar Leipzig.
Das war einmal
Het clubleven in Berlijn was fantastisch, en begrijp het niet verkeerd, dat is het nog steeds. Maar de clubcultuur (clubs in oude fabriekspanden zonder sluitingstijden en regels) staat onder druk. Niet alleen door de politiek, maar ook door een milde zij het aanwezige vorm van overtoerisme. Daar komt bij dat het ingewikkelde deurbeleid zijn charme wel heeft verloren. Bewust sober gekleed of juist extreem opgemaakt om maar binnen te komen is het doel van puurheid en ‘alles moet kunnen’ voorbijgestreefd.
In Leipzig is alles anders (lees: normaal). Onder een deel van de bevolking heerst nog altijd ‘ostalgie’ (het terugverlangen naar de eenvoud van het leven ten tijde van de DDR). Het uitgaan is zo ongedwongen als Berlijn ooit was. Er is geen massatoerisme. En al helemaal geen deurbeleid.
Uitgaan op z’n Oost-Duits
Je hoeft niet met een vooraf uitgestippelde route Leipzig in. Het centrum is niet zo groot en daar komt bij dat eigenlijk ieder lokaal waar je bier kunt drinken een niet gemaakte, maar heerlijke sfeer ademt. Geen hip gedoe en geschreeuw, wel die heerlijke Oost-Duitse ingetogenheid die vreemd genoeg gepaard gaat met levendigheid en kunstzinnigheid. Om toch even aan name dropping te doen: Noch Besser Leben aan de Merseburger Straße is een muziekhostel en café dat dit allemaal onderstreept. Maar bij de leukste tentjes loop je per toeval naar binnen, zoals een met lelijke graffiti vol gekladde fietsenmaker die ’s avonds zijn zaak opent als kroeg.
Institut für Zukunft
Vanuit de cafés rol je langzaam de clubs in. Bij de vraag ‘mogen we naar binnen’ word je vreemd aangekeken. ‘Natürlich, komm schon!’, krijg je zonder uitzondering te horen. De clubs, net als in Berlijn veelal gesitueerd in oude industriële gebouwen, kenmerken zich door vernieuwende elektronische muziek, creativiteit en een uiterst prettig publiek. En dat zonder dat het er allemaal te dik bovenop ligt.
Bonus: nauwelijks clubtoeristen die net even iets te graag willen. Institut für Zukunft is een van de clubs waar je om ieder tijdstip kunt binnenlopen. Gevestigd in een gebouw dat in de DDR diende als groenteopslag. Dankzij de voormalige koelruimtes heeft de club allerlei kleine ruimtes, wat het tot een doolhof vol verrassingen maakt. Maar in Institut für Zukunft ervaar je vooral de vriendelijkheid van Leipzigers en de experimentele houding tegenover techno en andere soorten elektronische muziek. Andere clubs om te bezoeken zijn onder meer Elipamanoke en Distillery.
Er is meer dan clubs en cafés in Leipzig
Naast het clubleven biedt Leipzig veel, tenzij je van een gelikte stad houdt. Moderne koffietentjes en smoothiebars zal je niet veel vinden, een gezellige Wochenmärkte wel. Voor traditioneel Duits kwaliteitseten en grote pullen bier ga je naar Auerbach’s Keller, voor Stasi-geschiedenis naar Museum in der Runden Ecke. Met RB Leipzig heeft de stad tegenwoordig zelfs een verdienstelijke voetbalclub, dat in een prachtig stadion speelt. Bovenal voel je lopend door de straten die gemoedelijke grauwheid, die je haat of juist liefhebt.
Check ook: Een groene stedentrip vol street-art in Banksy’s hometown Bristol