Met deze slimme LEGO-printer maak je eindeloos nieuwe sets
Een handige YouTuber heeft een 3D-printer gebouwd waarmee je een eigen LEGO-kunstwerk kunt genereren. Ja, met behulp van kunstmatige intelligentie én echte steentjes.
De weken dat we allemaal eindeloos plaatjes aan het genereren waren met DALL-E liggen ver achter ons. Eng snel zijn we gewend geraakt aan de ‘magie’ van kunstmatige intelligentie. Wat twee jaar geleden nog mindblowing was, is nu saai of zelfs matig. Zo snel kan het gaan.
Pixelbot 3000: LEGO printen
Toch zijn er altijd fans die net een stapje verder gaan en de rest van het internet weten te verbazen. Maak kennis met een heuse ‘AI-powered’ LEGO-printer. Je eigen, zelfbedachte sets, op maat gemaakt, gewoon bij jou thuis.
Het indrukwekkende bouwwerk komt uit de koker van een YouTuber genaamd Creative Mindstorms. Aan de hand van eigen programmeerwerk en een taalmodel, kunstmatige intelligentie dus, heeft de handige bouwer in kwestie de Pixelbot 3000 in elkaar gezet. Je hoeft enkel een prompt in te voeren en de machine doet de rest.
Als gebruiker vertel je de Pixelbot 3000 wat je precies wilt zien, waarna je input doorgegeven wordt aan DALL-E 3, van OpenAI. Dat slimme stukje software genereert vervolgens een simpele cartoon, die vervolgens weer wordt omgezet in pixel-kunst. Pixel-kunst die zich perfect laat vertalen naar kleine LEGO-steentjes.
Behapbare opties voor de rest
Dat is dan ook exact wat de printer doet: die pixels worden omgezet naar fysieke 1 bij 1 LEGO-steentjes, netjes neergezet in de juiste volgorde. Ta-da, jouw idee, omgetoverd tot pure LEGO-kunst. Het is een knap staaltje engineering, maar voor de doorsnee LEGO-fan is de officiële mozaïekbouwer van de speelgoedfabrikant zelf waarschijnlijk een handigere optie.
Via de officiële site van LEGO kun je een eigen foto laten omzetten tot mozaïek, die je vervolgens ook echt kunt bestellen. Iets makkelijker dan een complete AI-printer bouwen.
Toch raden we je aan vooral even dit kijkje achter de schermen te checken, waarin Creative Mindstorms je exact laat zien hoe de 3D-printer werkt. Knap werk. Of pak het een stuk simpeler aan en bouw de behapbare nieuwe sets die LEGO deze maand heeft uitgebracht. Scheelt weer een hoop programmeerwerk!