Onderzoek: België is het beste land om te wonen als LEGO-fan
Je kunt veel zeggen over België, maar op één vlak troeven de Belgen ons toch echt af, zo blijkt uit onderzoek: LEGO.
LEGO is sinds de eerste houten eendjes in negentig jaar uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen. Het Deense merk krijgt het voor elkaar om niet alleen kinderen maar ook volwassenen aan te spreken. De peperdure en ingewikkelde sets voor volwassenen vlogen je ook in 2022 weer om de oren. Van de hoogste set ooit, de Eiffeltoren, tot een door een fan ontworpen vuurtoren.
Waar is LEGO het goedkoopst?
Helaas hangt daar telkens ook een pittig prijskaartje aan. LEGO was en is altijd al duur spul geweest, maar dit jaar voerde de fabrikant ook nog eens forse prijsstijgingen door. En dat voel je. Niet alleen oudere modellen maar ook de nieuwste sets zijn soms wel twintig procent duurder geworden. Ouch.
Voor de echte fans is het dus belangrijk om slim om te gaan met hun hobby. Zo kun je geregeld LEGO-fans in de aanbieding scoren, maar je kunt ook… verhuizen. Dat blijkt uit onderzoek van The Toy Zone, een blog over speelgoed.
Zij pakten acht verschillende populaire LEGO-sets erbij, en gingen vervolgens in kaart brengen hoeveel die sets kosten in ongeveer tweehonderd landen. De resultaten zijn verrassender dan je misschien zou denken. Zo is er een verschil van maar liefst 744 procent tussen het duurste en goedkoopste land om LEGO te kopen.
Argentinië verliest, België wint
En dan hebben we het niet over flauwe, obscure uitzonderingen. Nee: het duurste land om LEGO te kopen is Argentinië, met een gemiddelde prijs van in totaal 2270 dollar voor de acht geselecteerde sets. Ze kunnen hun WK-winst dus niet goedkoop naspelen met de onlangs uitgebrachte voetbaltafel van het speelgoedmerk.
En het goedkoopste LEGO-land, wereldwijd? Dat is België! Pak je koffers dus maar in, zet je huis op Funda, het is tijd om in België toe te slaan. Of, om gewoon een tripje te plannen naar onze buren. In het land van Samson en Gert betaal je namelijk slechts 269 dollar voor de acht gekozen sets. Opvallend genoeg staat Denemarken, het thuisland van LEGO, op de tweede plek, met 287 dollar. Nederland is een stuk duurder uit met 356 dollar.
Imperfect, maar interessant
Even zonder gekkigheid: de methode van The Toy Zone is natuurlijk allesbehalve perfect. Zeker gezien het brede scala aan sets dat het merk elke maand uitbrengt is een selectie van acht modellen ietwat karig. Maar ach, het is dan ook geen wetenschappelijk onderzoek. Laat die Funda-tour dus nog maar even zitten. Maar toch, maar toch: we raden je vooral aan de resulterende kaarten met prijzen te checken. Hieronder hebben we alvast die van Europa voor je klaar staan. De andere landen en inzichten check je op de website van The Toy Zone.
8 van de meest waardevolle LEGO-sets ooit: zoek je zolder maar af