LEGO-fans, je nieuwe bijbel ligt eindelijk in de winkel
LEGO-fans, opgelet! Een nieuw jaar betekent nieuwe voornemens, en dan is meer boeken lezen een klassieker. Gelukkig wordt het je wel heel makkelijk gemaakt met LEGO, een fascinerende en exclusieve tocht door de geschiedenis van het Deense merk.
LEGO is overal. Het Deense speelgoedmerk produceert maar liefst 36 miljard plastic steentjes per jaar. Dat is 125 miljoen stuks per dag.
Negentig jaar aan speelgoed
Het is een van ie zeldzame merken die iedereen aanspreekt, of je nou 9 of 99 bent. Iets waar de fabrikant op zijn verpakkingen je maar al te graag op wijst. Van super simpele sets voor peuters tot peperdure en vooral zeer omvangrijke Star Wars-ruimteschepen voor volwassen fans: voor elke consument is er wat wils.
Een groot contrast ten opzichte van waarmee het allemaal begon. In de werkplaats van Ole Kirk Christiansen, een timmerman. Hij begon houten speelgoed te maken in 1932. Twee jaar later gaf hij zijn kersverse bedrijfje een naam: ‘LEGO’. Afgeleid van het Deense ‘leg godt’, wat in het Engels neer komt op ‘play well’. Waarmee je grappig genoeg in het Nederlands weer uitkomt bij ‘speel goed’. Oftewel: speelgoed!
Van wat houten speelgoed in een werkplaats in 1932 tot een miljarden-imperium dat vele franchises, media en pretparken beslaat in 2022: het is een reis waarover we eigenlijk opvallend weinig weten. Het Deense merk is ondanks zijn status als allemansvriend eigenlijk een vrij gesloten bedrijf.
Kijkje achter de schermen van LEGO
Tot nu. Althans, tot dit jaar. Onlangs is er namelijk ook in het Nederlands een fascinerend boek uitgekomen over de speelgoedfabrikant, genaamd… LEGO. Een geprezen Deense biograaf genaamd Jens Andersen kreeg een bijzondere kans. De fabrikant gaf hem namelijk als eerste toegang tot het persoonlijke archief van de familie Kirk Christiansen. Oftewel, de familie achter LEGO. Van de eerste schetsen van de beroemde steentjes tot de minder vrolijke hoofdstukken uit de geschiedenis van het familiebedrijf.
Dat levert een intrigerende geschiedenisles op. Juist doordat je zelf waarschijnlijk bent opgegroeid met het kleurrijke speelgoed wordt het nooit saai. Andersen is zo’n geschiedenisleraar die je elke middelbare scholier gunt: iemand die een goed verhaal kan vertellen, zonder dat het een opsomming van jaartallen en feitjes wordt. Sure, door de medewerking van de familie Kirk Christiansen krijg je misschien niet een volledig onafhankelijk beeld, maar daar hoef je niet wakker van te liggen.
Verplichte kost?
Het verhaal achter je obsessie als kind (en volwassene) leren kennen is namelijk hoe dan ook een heerlijke leeservaring, waar je bovendien echt doorheen vliegt. Dus ja, als je inLEGO 2023 wat meer boeken wil lezen, dan heeft Jens Andersen een mooi stukje verplichte kost voor LEGO-fans. Maar dan verplicht op de goede manier, niet op de ‘Nederlands-leeslijst’-manier.
Je kunt LEGO, het boek dus, nu in het Nederlands bemachtigen bij je lokale boekhandel of op Bol.com. Maar dan raden we je aan vooral even online een onafhankelijke boekhandel op te zoeken en het boek op die manier te bestellen. Zij verdienen je euro’s meer dan ome Bol!