LEGO grijpt drastisch in voor het milieu en dit ga jij ervan merken
Na een tegenvallende update zet LEGO alsnog concrete stappen om de iconische speelgoed-sets duurzamer te maken. Daar ga je nu al iets van merken.
LEGO brengt op steeds hoger tempo de ene na de andere toffe set voor volwassenen uit. Van een werkende piano tot een gigantische Eiffeltoren. Maar ja, al die indrukwekkende bouwwerken bestaan wel allemaal uit plastic.
LEGO’s tegenvallende prototype
Niet bepaald duurzaam, dus. De Denen hebben zichzelf het doel gesteld om in 2050 volledig (netto) CO2-neutraal te zijn. In 2037 wil het bedrijf zijn uitstoot al met 37 procent terug hebben gebracht ten opzichte van 2019.
Dat vergt grote veranderingen, waar LEGO dan ook al druk mee bezig is. Twee jaar geleden onthulde het bedrijf al een prototype van een steentje dat van gerecyclede PET-flessen was gemaakt. Tof, maar helaas moest de fabrikant afgelopen september op die ontwikkeling terugkomen. LEGO kwam er namelijk achter dat het recyclen van PET namelijk de totale CO2-uitstoot niet zal verminderen, onder andere omdat er simpelweg te veel nieuwe apparatuur voor nodig is om de duurzame steentjes te produceren.
Grote duurzame stap met verpakkingen
Daarmee gooit het bedrijf gelukkig niet de handdoek in de ring: de Denen steken alleen al tot en met 2025 meer dan 1 miljard dollar in vergroening, en daar ga jij de komende tijd zeker iets van merken.
Het blijft namelijk niet bij experimenten en prototypes. LEGO heeft onlangs aangekondigd dat het (eenmalig) gebruik van plastic in set-verpakkingen uitgefaseerd gaat worden en plastic voorverpakkingszakjes vervangen gaan worden door door nieuwe zakjes gemaakt van papier uit bossen met een Forest Stewardship Council-certificaat en FSC-gecontroleerd hout.
Het bedrijf heeft naar eigen zeggen zo’n zeventig verschillende papiersoorten en formaten getest in de zoektocht naar perfecte vervangers voor de huidige verpakkingen. Het kan zijn dat de veranderingen je al zijn opgevallen: LEGO is in Europa al begonnen met het uitfaseren van plastic zakjes in bouwsets. In plaats daarvan krijg je de onderdelen dan in papieren zakjes.
Minifiguurtjes en Pick a Brick
Ook de los verkrijgbare minifiguurtjes van het merk worden sinds afgelopen augustus niet meer in plastic verpakkingen geleverd. De nieuwe zakjes bestaan voor 95 procent uit papier en voor de rest uit een dunne plastic coating, die dient om de steentjes te beschermen tegen doorprikken en om het geheel aan elkaar te lijmen.
In de officiële LEGO Stores gaat er tevens het een en ander veranderen. Pick a Brick, de muur waaruit je losse onderdeeltjes kunt kiezen en kopen, laat consumenten binnenkort niet meer plastic bekers maar kartonnen doosjes vullen.
Verdrievoudigde investering
De grootste winst zal natuurlijk het verduurzamen van de iconische LEGO-steentjes zelf blijven. Maar juist dit soort veranderingen maken in de tussentijd het grote verschil, in plaats van te blijven hangen in experimenten en prototypes. In de aanloop naar kerst verkoopt de Deense gigant nog veel meer bouwsets dan normaal. Telkens weer een lading plastic die de deur uitgaat.
Op dat niveau ingrijpen is al een grote stap in de goede richting. Dat LEGO er daarmee zelf nog niet is, begrijpt het merk zelf ook: in september kondigde de LEGO Group plannen aan om investeringen in duurzaamheid te verdrievoudigen en de komende drie jaar meer dan 1,4 miljard dollar te besteden aan gerelateerde activiteiten.
Ondertussen kun jij gewoon vrolijk verder bouwen. Check alleen al de toffe door fans ontworpen sets die onlangs onthuld zijn en die jij volgend jaar aan kunt gaan schaffen!