Dit zegt de manier van gapen over jouw brein
Goed nieuws voor iedereen die lang gaapt: onderzoek heeft uitgewezen dat een lang gapen gelijk staat aan een groot brein.
Gemiddeld gaapt een mens zo’n vijf tot tien keer per dag. ‘s Morgens bij het wakker worden (voordat je die eerste koffie naar binnen gewerkt hebt), als je op de trein staat te wachten, en ‘s avonds als teken dat je nu toch écht naar bed moet.
Het verband tussen gapen en je brein
Er is een sterke aanwijzing dat de duur van het gapen gekoppeld is aan de hersenomvang en het aantal neuronen in het brein, dat blijkt uit het onderzoek van gedragsbioloog Jorg Massen van de Universiteit Utrecht. Samen met zijn collega Andrew Gallup onderzocht hij honderd soorten zoogdieren en vogels.
Doel van het onderzoek was om te weten te komen waaróm we gapen. Vaak wordt namelijk gedacht dat je gaapt wanneer je moe bent of wanneer jouw hersenen meer zuurstof nodig hebben. In de praktijk ligt dit anders, zeggen de biologen.
Wat is de functie van een gaap?
Massen en Gallup stellen dat het afkoelen van de hersenen het doel van gapen is. Hoe groter en actiever de hersenen zijn, des te meer koeling ze nodig hebben en hoe langer de gaap dus zou moeten duren.
Om je hersenen optimaal te kunnen laten werken, is een constante temperatuur noodzakelijk. Zodra die temperatuur oploopt, worden we minder alert en sturen de hersenen dus het signaal om te gapen. Onbewust zorgt een gaap er dus voor dat we bij de les blijven.
Het is dus zeker niet nodig om een gaap als iets negatiefs of als ongeïnteresseerdheid te zien. „In plaats daarvan zouden we gapen op prijs moeten stellen als een signaal dat iemand alert probeert te blijven,” vertelt Jorg Massen in De Telegraaf. Als je de hand maar voor je mond doet.
https://www.manners.nl/genoeg-slaap-nog-steeds-moe/