Deze landen leiden absurd klassement militaire uitgaven
De wereldwijde militaire uitgaven zijn, inflatie meegerekend, hoger dan ooit. In 2023 is een nieuw en natuurlijk betreurenswaardig record gebroken. Maar welke landen spannen de kroon?
Naast het voeren van directe oorlog willen landen een arsenaal hebben om zichzelf te verdedigen. Soms worden er ook bizarre wapens getest, zoals het slechtste idee ooit van het Amerikaanse leger ooit.
Nieuw record totale militaire uitgaven op aarde
De wereldwijde militaire uitgaven zijn in 2023 dus tot een nieuwe recordhoogte gestegen. Het internationale vredesonderzoeksinstituut Stockholm (SIPRI) meldt in een vandaag gepubliceerd rapport dat vorig jaar 2,44 biljoen dollar (2289 miljard euro) aan defensie is uitgegeven.
Ook na correctie voor de inflatie is dat 6,8 procent meer dan in 2022. Maar welke landen zijn het meest kwijt aan militaire uitgaven.
Amerika, China, Rusland en andere landen
Misschien niet heel verrassend, maar vooralsnog wel enigszins geruststellend: Amerika leidt het dubieuze klassement. De Verenigde Staten is verantwoordelijk voor 37 procent van de totale wereldwijde militaire uitgaven. Een snelle rekensom laat zien dat dit ongeveer 850 miljard euro is.
China staat tweede met 16 procent van de totale militaire uitgaven op aarde en Rusland neemt de derde plek in. Saillant detail: in 2023 maakten de legeruitgaven van Rusland 16 procent uit van de totale overheidsuitgaven uit en bedroeg de militaire last (militaire uitgaven als percentage van het bruto binnenlands product) 5,9 procent. Na Rusland volgen India en Saudi-Arabië.
NAVO
Als Nederland doen we natuurlijk nauwelijks mee, want we zijn afhankelijk van de NAVO. In 2023 waren de militaire uitgaven van alle 31 NAVO-leden bij elkaar 1258 miljard euro. Dat staat gelijk aan 55% van het wereldwijde totaal. Bekijk hier het hele rapport van SIPRI.
Gelukkigste landen ter wereld
Laten we afsluiten met vrolijkere lijstjes, waar wij als Nederland wel meedoen om de medailles. Wat zijn bijvoorbeeld de gelukkigste landen ter wereld? Of de landen met de kortste werkweek? Als je dan ook nog eens ziet dat Nederland hoog scoort in dit welvaartsklassement, dan blijft er weinig te klagen over als wereldkampioen klagen.