Alrik de Jong
Alrik de Jong Klimaat 20 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Kunstmatige bladeren wekken elektriciteit op met regen en wind

Italiaanse onderzoekers van het IIT zijn erin geslaagd om kunstmatige bladeren, geplaatst op echte planten, elektriciteit op te laten wekken middels regendruppels. Dat meldt wetenschapstijdschrift IEEE Spectrum. Naast regen wekt het artificiële groen ook energie op dankzij wind.

Bestaande middelen om duurzame energie mee op te wekken zijn volgens veel mensen een doorn in het oog. Zonnepanelen op grote oppervlaktes natuur, windmolens, dat soort gedrochten. Ook al zijn ze nodig in de strijd tegen de sluimerende klimaatcrisis, uiteindelijk zou het mooi zijn dat groene energie-opwekkers het natuurbeeld niet verstoren.

Elektriciteit door regen en wind op kunstmatige bladeren

Welnu, de nieuwste technologie is niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk groen. De kunstmatige bladeren zijn op echte planten geplaatst om hun werk te doen. Voor het onderzoek is de oleander als basis genomen, een een plant uit de maagdenpalmfamilie.

Ten eerst wordt er windenergie gegenereerd door de kunstmatige bladeren, doordat ze in de wind waaien en tegen elkaar aan wrijven. Hier zijn eerdere onderzoekers ook al eens in geslaagd met artificiële bladeren. Maar nog nooit eerder werd er met kunstmatig groen elektriciteit opgewekt uit regendruppels. Puur dankzij de regen is meer dan 40 volt en 15 microampère opgewekt. Er zijn 11 LED-lampen van stroom voorzien door de onderzoekers.

Toepassingen voor landbouw en klimaatobservatie

Het onderzoek naar de kunstmatige bladeren die elektriciteit opwekken met regen en wind wordt voortgezet, maar er is al een patent aangevraagd. Het onderzoek belicht een breed scala aan toepassingen. Daarbij wordt het opstarten van apparaten voor omgevingsmonitoring op afstand genoemd. Maar ook landbouwtoepassingen, mogelijkheden voor observatie van flora en het bestuderen van klimaatomstandigheden komen voorbij.

kunstmatige bladeren, regen, wind, elektriciteit, regendruppels, iee
(IIT)

Van kunstmatige bladeren naar de zee, want naast elektriciteit is ook drinkwater een gevoelig punt op deze aarde. Daarin is laatst baanbrekend onderzoek gedaan. Boven onze oceanen blijkt namelijk een onuitputtelijke bron aan zoet water te hangen. Een investering in een methode om waterdamp boven de oceanen op te vangen zou het drinkwaterprobleem wereldwijd kunnen tackelen, volgens een studie van de Universiteit van Illinois Urbana-Champaign. Lees hier meer.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.