Het povere salaris van kunstenaars in Nederland, aldus CBS-data
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2FHet-povere-salaris-van-kunstenaars-in-Nederland-aldus-CBS-data.jpg)
Nieuw onderzoek van het CBS geeft inzicht in de financiële situatie van de Hollandse kunstenaars anno 2025. Net als in alle andere eeuwen is die zeer penibel te noemen. We duiken in het salaris van de mensen die het leven om ons heen kleur geven.
De mooiste kunst uit de geschiedenis is gemaakt door getroebleerde armoedzaaiers die ons laten zien hoe ze met het leven worstelen. Dat ze anno 2025 nog steeds flink aan het worstelen zijn, zou je in dit licht als iets positiefs kunnen zien. Dat té veel worstelen ook niet goed is voor een kunstenaar, tonen de nieuwste cijfers van het CBS. Veel kunstenaars in Nederland moeten een tweede baan erbij nemen of verloochenen hun creatieve talenten door in dienst te gaan bij een reclamebureau.
Het salaris van kunstenaars en muzikanten in Nederland
We leven in een tijd waar bijna alle beroepsgroepen met een personeelstekort kampen, maar de sector waar kunstenaars bij horen (creatieve en taalkundige beroepen) kent de laagste spanning op de arbeidsmarkt. Dit is terug te zien in de salarissen. In een nieuw onderzoek keek het CBS naar het jaarinkomen dat kunstenaars de afgelopen jaren verdienden.
Tussen 2021 en 2023 waren 194.000 Nederlanders werkzaam als kunstenaar − zo’n 2 procent van de bevolking. 16 procent had nog een tweede baan nodig om rond te kunnen komen. Alsnog verdiende 27 procent van de kunstenaars een bruto jaarsalaris van minder dan 20.000 euro. Allerminst een vetpot, dus. Kunstenaars in loondienst werkten het vaakst in de zakelijke dienstverlening, zoals architecten- of reclamebureaus. Het leeuwendeel van de kunstenaars (65 procent) was werkzaam als zzp’er en kreeg dus geen vast salaris.
Het uurloon van zzp-kunstenaars
Zzp-kunstenaars laten zich onder andere inhuren als grafisch ontwerper, multimedia-ontwerper, architect of auteur. Ook hun verdiensten behoren tot de onderkant van de zelfstandigen, ziet Manners in het zzp-uurtarievenboekje van Knab. Zzp’ers in de kunst en cultuur-sector brengen gemiddeld een bedrag van 60 euro per uur in rekening. Dit is net zo veel als zzp’ers in de bouw. Alleen in de horeca en sport & recreatie zijn de tarieven nog lager. 47 procent van de kunstenaars is ontevreden met het salaris dat men verdient.
Onderaan de streep waren zzp-kunstenaars in 2024 zelfs de laagst verdienende beroepsgroep van Nederland, met een doorsnee winst van 25.000 euro. Ter vergelijking, een schoonmaker hield jaarlijks 28.993 euro over na aftrek van alle kosten. Worstelende kunstenaars maken de mooiste kunst, maar ze moeten natuurlijk wel van hun ambacht kunnen leven. Heb je nog een plekje vrij aan de muur? Klop dan eens aan bij het lokale atelier en wees niet te gierig met het gage.