Zo begin je een kroeg voor 209.000 euro, inclusief gratis woning
De woningmarkt zit muurvast, maar de bruinekroegenmarkt op Funda is springlevend. Manners laat zien van welke kroeg je je voor 209.000 euro al de kastelein mag noemen. Een woning krijg je er zelfs gratis bij, mits je bereid bent tot een projectje op de bovenverdieping.
In onze puberjaren stond ‘een eigen kroeg beginnen’ samen met ‘profvoetballer worden’ en ‘twintig keer opdrukken’ bovenaan het lijstje met ambities. Over het laatstgenoemde kunnen we je in theorie precies vertellen hoe het moet, maar in de praktijk kunnen we er niks van. En tenzij we tien jaar later dan een laatbloeier als Berry Powel alsnog worden gescout, is ook ‘profvoetballer worden’ buiten bereik. Blijft ‘een eigen kroeg beginnen’ over. Deze droom blijkt helemaal niet zover weg als we hadden gedacht. Manners maakt jongensdromen werkelijkheid met een driedelig stappenplan.
Stap 1: koop je eigen kroeg via Funda
Je eigen kelder of schuur ombouwen tot kroeg is in theorie mogelijk, maar de kans is klein dat de gemeente het bestemmingsplan speciaal hiervoor herziet. Dit maakt het verwerven van een exploitatievergunning onmogelijk. Voor dit artikel gaan we voor een eenvoudigere optie: het overnemen van een bestaande kroeg. Gelukkig staan er een heleboel op Funda.
Een uurtje scrollen op Funda en een flinke discussie op de redactie verder, bombardeert Manners De Vriendschap in Oost-Souburg, Zeeland, unaniem tot beste koop. Oost-Souburg is een flink dorp van ruim 10.000 inwoners en ligt vlakbij Vlissingen, waardoor er zowel qua lokale bewoners als toeristen voldoende bezoekerspotentieel is. Binnen zitten de vaste gasten met een Scheepsbitter, buiten nemen de wielrenners en wandelaars op het terras plaats met een welverdiende Erdinger. De grootste pre van De Vriendschap is echter dat hij te koop staat voor een luttele 209.000 euro. En hier krijg je ook nog een woonruimte bij.
De sfeer druipt nu van de muren af, daar moet je niet te veel aan willen doen. Hoogstens laminaat op de vloer, een nieuwe gokkast en pooltafel erin, verse kleedjes op de tafels en een flinke poetsbeurt. Daarna zouden we hem zo opengooien.
Stap 2: papieren en vergunningen voor je eigen kroeg
Althans, nadat je alle papieren en vergunningen binnen hebt. De moeilijkste horde, het bestemmingsplan, is in dit geval al genomen. De Vriendschap heeft een bestemming als horecagelegenheid én als woonruimte, waardoor je in principe iedere avond achter de toog in slaap zou mogen vallen (en dit is lang niet bij iedere kroeg het geval). Nóg een duidelijk pluspunt.
Nadat je jouw horecabedrijf hebt aangemeld bij de Kamer van Koophandel, heb je een viertal vergunningen nodig: een exploitatievergunning, een alcoholvergunning, een terrasvergunning en (als je de gokkast laat staan) een speelautomatenvergunning. De alcoholvergunning is het meeste gedoe. Hiervoor heb je een SVH-verklaring Sociale Hygiëne nodig − daar moet je eerst een cursus voor volgen en daarna een toets maken. En dan is de jongensdroom eindelijk werkelijkheid: je bent de trotse (en legale) kastelein van je eigen kroeg!
Stap 3: bier uit de tap
Veel kroegen zijn niet het bezit van de ondernemer, maar van een brouwerij (zoals Heineken, AB Inbev of Bavaria) die de kroeg aan de ondernemer verhuurt. Deze overeenkomst heeft vaak veel weg van een wurgcontract. Zo wordt de ondernemer verplicht tot het exclusief afnemen van de bieren van de betreffende brouwerij, samen met koelkasten, tapsystemen en andere apparatuur. Vaak staat ook de (hoge) prijs van het bier al vast, waarvan een groot deel van de opbrengst gedurende vele jaren de kas van Heineken in vloeit.
Als eigenaar van je eigen kroeg heb je gelukkig alle vrijheid. Ja mag alles schenken wat je wil. Een goedkoop fust van een online brouwerij afnemen kost ongeveer de helft van een peperduur Heineken-fust van 124,50 euro. Vraag je de sympathieke prijs van 2,50 euro voor een biertje, dan pak je met het goedkope bier een winst 132,01 euro per fust (al komt uiteraard wel de fiscus nog langs).
Stap 4: bovenverdieping Funda-kroeg ombouwen tot woning
Voor 209.000 krijg je op Funda niet alleen je eigen kroeg, maar ook een woning. Op de bovenverdieping bevindt zich een ruimte die je hiervoor mag inrichten. Deze is op dit moment tamelijk verpauperd, dus je moet er wel de handen voor uit de mouwen steken.
Als je dit om begrijpelijke redenen niet zit zitten, en je hebt nog wat geld over, koop je in dezelfde provincie voor drie ton dit prachtige huis mét kolossaal zwembad.