Het krankzinnige salaris van software-ingenieurs bij ChatGPT
De hoge lonen in de Amerikaanse techwereld zijn intussen geen verrassing meer. Maar de software-ingenieurs bij OpenAI, waar ChatGPT onderdeel van is, verdienen werkelijk een krankzinnig salaris.
In Nederland liggen de – nog steeds wel hoge – gemiddelde salarissen van software-developers een pak lager dan in de Verenigde Staten. Dan maar vragen aan ChatGPT hoe je met het AI het makkelijkst geld kunt verdienen. Of naar San Francisco varen.
Hoge lonen verklaren invloedrijke muiterij OpenAI
Bijna alle werknemers van OpenAI deelden in de publieke muiterij van de voorbije week. Maar CEO Sam Altman staat inmiddels wel terug achter het stuur als kapitein van het schip. En het salaris van zijn invloedrijke volgelingen is een ware schatkist.
Invloedrijk, want de AI-vaardigheden van deze software-ingenieurs zijn niet alleen zeer gewild, maar ook heel schaars op de arbeidsmarkt. Vandaar dat het bestuur van OpenAI, de ontwikkelaar van ChatGPT, wel overstag moest gaan. Zonder hen verdrinkt het hele bedrijf. En dat zie je ook terug aan de loonstrookjes van deze AI-developers
Salaris software-ingenieurs ChatGPT
Als je naar de vacaturewebsite van OpenAI surft en daar zoekt onder de categorie Applied AI Engineering, krijg je de lonen te zien per rol. Maar niet het hele plaatje.
De salarissen van de software-developers van ChatGPT – zij het backend, frontend of fullstack – rangeren tussen 185.000 en 385.000 dollar per jaar. Echter wordt er niet bij vermeld hoeveel aandelen deze AI-ingenieurs krijgen bij het in dienst treden.
Aandelen
Dat zocht levels.fyi uit. Volgens de website die ook door het toonaangevende Bloomberg goedgekeurd werd als betrouwbare bron, ziet de totale beloning er als volgt uit, met aandelen gelijk verspreid over een periode van vier jaar.
Een software-ingenieur bij OpenAI, die als startsalaris rond de 300.000 dollar per jaar verdient, krijgt over een periode van vier jaar een aandelenbonus van 2 miljoen dollar. Na elk jaar kun je een kwart van de aandelen laten uitbetalen, wat dan neerkomt op een totaal salaris van 800.000 dollar per jaar, omgerekend zo’n 730.000 euro per jaar. Nee, dat ChatGPT komt niet gratis tot stand.
Meer dan de CEO’s van grote Nederlandse bedrijven als KLM en Adyen.