Het vorstelijke salaris als kraanmachinist, mét uniek toiletadvies
Hele dagen in een luie stoel, met een joystick vastgeklampt en een fles voor de hoge nood binnen handbereik. Klinkt verdacht veel als onze studententijd. Het waren verloren jaren, maar als kraanmachinist verdien je er juist een goede boterham mee. Wie bereid is om onder aan de ladder te beginnen, mag zich zonder diploma melden.
Als machinist op een hijskraan ben je in zekere zin altijd Minecraft aan het spelen, maar dan in het echt. Genoeg aanwas vanuit Gen Z, zou je zeggen. Toch heersen er in deze beroepsgroep grote tekorten. Diverse bouwbedrijven staan te springen om kraanmachinisten, die ze zo nodig middels een betaald traject zelf opleiden. Net bij een baan als koffiemachine-monteur kun je in principe zonder diploma aan de slag.
Aan het werk als kraanmachinist met vorstelijk salaris
De meest lucratieve baan als kraanmachinist vind je door offshore aan het werk te gaan. Hierbij werk je 26 weken lang op een boorplatform, om vervolgens 26 weken vrij te zijn. Geen slechte balans, zeker in de wetenschap dat je de hele periode doorbetaald wordt.
Als Kraandrijver in Opleiding Offshore bij Redwave ga je al tijdens je trainingsperiode 3.700 euro bruto per maand verdienen. Dit is inclusief een ploegentoeslag én een overnachtingsvergoeding − voor de dagen die je op een boorplatform doorbrengt. Na het traject van 6 tot 8 maanden mag je voor het echie aan de slag en groeit je salaris door tot maximaal 5.100 euro bruto. Een laatste pre van deze job is dat een helikopter je naar je werk brengt.
Kraandrijver worden zonder opleiding
Kraandrijver offshore worden bij Redwave kan niet zonder diploma; er wordt onder andere een TCVT-certificaat (Stichting Toezicht Certificatie Verticaal Transport) gevraagd, alsmede ervaring met hijsen en enige werkervaring in een industriële omgeving.
Voor wie die ervaring ontbeert, zijn er gelukkig legio mogelijkheden om een trapje lager op de hijskraanladder te beginnen. Op Indeed vinden we bijvoorbeeld een vacature om als leerling-kraanmachinist aan de slag te gaan in Noord-Nederland, waarvoor het alleen nodig is dat je een mbo-diploma hebt en van techniek houdt.
Bijzonder toiletadvies
In een hijskraan zijn net zoveel toiletten aanwezig als in de gemiddelde Sprinter. Gelukkig kun je er, in tegenstelling tot in een NS-trein, wél in een fles plassen zonder dat iemand de politie belt. Klinkt smerig, maar als je erover nadenkt valt het ook wel weer mee. In onderstaand filmpje van Heijmans onthult een kraanwerker zijn sanitaire geheimen.
Ben je benieuwd hoe onze kraanmachinisten 🏗 naar de wc gaan of wat hun uitzicht is? Check dan deze ⇩ nieuwe vlog van Chantal. pic.twitter.com/pJ3JBIVxog
— Heijmans (@heijmansnl) January 5, 2018