Jana Witteman
Jana Witteman Auto's 12 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Zoveel wegenbelasting betaal je straks ineens voor elektrisch rijden

Tot nu toe betalen eigenaren van de elektrische auto geen wegenbelasting. Voordelig, natuurlijk. Maar daar komt in 2025 verandering in. Want naast het prijskaartje om je auto op te laden, betaal je straks ook motorrijtuigbelasting.

Voor bijna iedere autobezitter is het de normaalste zaak van de wereld om wegenbelasting te betalen. Maar om elektrisch rijden te stimuleren, heeft de Nederlandse overheid jarenlang een regeling getroffen om de elektrische auto aantrekkelijk te maken. Maar daar komt dus verandering in.

Wegenbelasting voor je elektrische auto

Er zijn voor particulieren verschillende financiële regels ingesteld die elektrisch rijden aantrekkelijk maken. Zo ben je tot op heden niet alleen vrijgesteld van de motorrijtuigenbelasting, maar ook van de zogenoemde belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm).

Sinds 2013 wordt de bpm grotendeels berekend op basis van CO2-uitstoot. Hoe schoner de auto, des te lager de bpm. De volledig elektrische auto is tot nu toe vrijgesteld van het basisbedrag dat wordt gerekend voor bpm, maar daarbovenop betalen eigenaren van een elektrische auto ook geen extra bedrag op basis van je CO2-uitstoot.

Daarnaast kun je een aanschafsubsidie aanvragen. Koop je dit jaar nog een nieuwe elektrische auto, dan ontvang je 2.950 euro vanuit de overheid. Koop je een tweedehands elektrische auto? Dan kun je uitgaan van 2.000 euro.

Financiële veranderingen

Vanaf 2025 gaat er in die financiële voordelen dus het een en ander veranderen. Eigenaren van een elektrische auto gaan dan namelijk ook wegenbelasting betalen. En die wordt in Nederland onder andere berekend op basis van het gewicht van de auto. Daardoor kan de wegenbelasting voor elektrische rijders – met een zware accu – flink in de papieren lopen.

Wegenbelasting

Zo weegt een Volkswagen Golf tussen de 1.100 en ruim 1.500 kilogram, terwijl een elektrische Volkswagen ID3 al gauw 1800 kilogram weegt. Om EV-rijders te compenseren, is 2025 vooralsnog een overgangsjaar. Zij zullen in dat jaar 75 procent korting ontvangen op de wegenbelasting. Volgens de plannen verdwijnt die korting in 2026. Vanaf dan moeten ook elektrische rijders eraan geloven: zij zullen dan het volledige tarief betalen.

Aanschafsubsidie en bpm

Ook de vrijstelling van bpm wordt afgeschaft. In 2025 betaal je voor de aanschaf van een elektrische auto 360 euro bpm. En wellicht voel je de bui al hangen: ook de aanschafsubsidie verdwijnt vanaf 2025, nadat deze in 2024 daalt tot een bedrag van 2.024 euro.

Dit zijn de 7 snelst ladende elektrische auto’s van Nederland

Rijd jij al elektrisch of overweeg je ondanks de financiële veranderingen een elektrische auto aan te schaffen? Hieronder lees je alles over de snelst ladende elektrische auto’s.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.