Alrik de Jong
Alrik de Jong Popular Science 18 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Zo weinig geld kost het om de grootste raket ooit te lanceren

Wie heeft de grootste, daar gaat het om in de top zoveel rijkste mensen op aarde. Elon Musk heeft in ieder geval de grootste raket, het Starship van SpaceX, en die gaat deze week als het goed is de lucht in. Maar hoeveel geld kost zo’n lancering eigenlijk?

Welnu, minder dan je zou denken. Nog steeds veel geld, maar een stuk minder dan de Falcon 9.

Wat kost de lancering van de grootste raket ooit?

De Falcon 9, tevens van SpaceX, kost volgens Business Insider per lancering 62 miljoen dollar. Maar om ruimtevaart commercieel te maken, moet dit uiteindelijk allemaal natuurlijk goedkoper.

De eerste lancering van de grootste raket ooit, zal iets meer kosten, het exacte bedrag daarvan is niet bekend. “Maar in de komende twee à drie jaar zal de lancering van Starship all-in minder dan 10 miljoen dollar kosten”, zei Elon Musk onlangs tijdens een presentatie over vluchtprijzen. “In aanzienlijke tijd verwacht ik dat je als consument voor 1 miljoen dollar de ruimte in kan. Voor ruimtebegrippen is dat bizar weinig geld.”

SpaceX lanceert dan eindelijk Starship

Ruimtevaartbedrijf SpaceX doet donderdag dus een nieuwe poging om de grootste raket ooit te lanceren. Het is de bedoeling dat het Starship tussen 15.28 uur en 16.30 uur Nederlandse tijd opstijgt vanaf een lanceerbasis in de staat Texas. Daarna maakt hij een testvlucht van ongeveer 1,5 uur, zijn eerste ruimtereis. De lancering werd maandag afgeblazen omdat een ventiel aan boord was bevroren. De vluchtleiding ging toen wel door met aftellen, als generale repetitie.

kosten lancering grooste raket ooit, psacex, starship, elon musk, donderdag 20 maart
SpaceX

Het Starship is 120 meter groot. Dat is hoger dan de Domtoren in Utrecht. Het vaartuig is 10 meter hoger dan de raketten die tussen 1968 en 1972 mensen naar de maan en terug hebben gebracht. Het Starship moet helpen om mensen richting de maan en Mars te brengen. SpaceX hoopt dat er in de toekomst honderd passagiers tegelijk aan boord naar de ruimte kunnen gaan. Dan wordt het nog veel goedkoper dan 1 miljoen dollar om de ruimte in te gaan.

De zo’n 10 miljoen dollar kostende lancering moet plaatsvinden vanaf de eigen ruimtebasis van SpaceX in de Amerikaanse staat Texas, aan de grens met Mexico. Het onderste deel is de 70 meter lange Super Heavy booster, met de motoren die ervoor moeten zorgen dat de raket opstijgt. Als dat werk erop zit, plonst de lanceerder in de Golf van Mexico. De 50 meter lange Starship-capsule, waar later toeristen in moeten komen te zitten, vliegt dan door. Hij gaat over de Atlantische Oceaan, zuidelijk Afrika, de Indische Oceaan, Indonesië en de Grote Oceaan. Na anderhalf uur en bijna een compleet rondje rond de aarde moet hij neerkomen in de Grote Oceaan bij Hawaï.

Ruimtetoerisme steeds dichterbij

SpaceX benadrukt dat de vlucht is bedoeld om meer informatie te krijgen. Dat lukt volgens het bedrijf ook bij een “snel ongepland uit elkaar vallen” van het vaartuig. Het is nog niet bekend wanneer de eerste bemande vlucht met het Starship wordt uitgevoerd. Het ruimteschip moet ergens in de komende jaren onder meer een toeristisch rondje rond de maan en terug vliegen. De plaatsen aan boord zijn gekocht door een Japanse miljardair, Yusaku Maezawa. Hij gaat zelf mee, en wil dan onder anderen dj Steve Aoki meenemen.

Kijk hoe verschillende miljardairs hun vakantie in de ruimte eruit willen laten zien.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.