En dan nu de kater: zoveel geld verbrast een doorsnee carnavalsvierder
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2FEn-dan-nu-de-kater-zoveel-geld-verbrast-een-doorsnee-carnavalsvierder-1.jpg)
Vandaag lopen onze landgenoten onder de rivieren voor het laatst de polonaise bij een zonovergoten Carnaval 2025. Morgen moeten ze hun askruisje halen, waarna ze tijdens de mis kunnen overpeinzen hoeveel geld ze hebben verbrast. Alhoewel, daar gaat bijna niemand heen. Dan zet Manners de schade maar uiteen.
Vorig jaar zochten we uit hoeveel het kost om Prins Carnaval te worden, dit jaar maken we de balans op voor de gemiddelde carnavalsvierder. Onderzoek hiernaar werd voor het laatst gedaan in 2019 door CBS en Stand van Nederland. Gelukkig hebben een paar ijverige economen van vakblad ESB deze cijfers naar 2025 geëxtrapoleerd. Zij concluderen dat een gemiddelde carnavalsvierder 221 euro per dag (!) uitgeeft, dat voor het grootste deel opgaat aan bier. Voor vier dagen carnaval komt men uit op 884 euro. Hoe komt men tot dit (absurde) cijfer?
Carnaval 2025: zoveel geeft men uit aan bier
In het onderzoek van CBS en Stand van Nederland concludeerden de onderzoekers dat er met carnaval 8 miljoen liter bier wordt gedronken. Verdeeld over 1,5 miljoen carnavalsvierders hoort hier een gemiddelde uitgave van 180 euro per dag bij. De economen hebben vervolgens deze cijfers geïndexeerd naar inflatie en bevolkingsgroei. Dit levert de volgende cijfers op.
Jaar | Bierconsumptie | Uitgave per persoon |
---|---|---|
2019 | 8 miljoen liter | 720 euro |
2025 | 8,64 miljoen liter | 884 euro |
Bij deze berekening is men uitgegaan van 8 procent bevolkingsgroei, een 23 procent hogere bierprijs en een gelijkblijvende bierconsumptie per persoon. In totaal geven Nederlanders tijdens Carnaval 2025 volgens hun schatting 1,4 miljard euro uit.
Ander onderzoek naar de uitgaven met Carnaval
Nog steeds vinden we het moeilijk te geloven. Naar ervaring van ondergetekende (Limburger, gaat elk jaar naar Stasiefestasie in Roermond) kun je ook anno 2025 voor 50 euro per dag prima lam worden. Zelf halen de onderzoekers een onderzoek uit Keulen aan ter verificatie. In 2020 berekende men hier dat een gemiddelde carnavalsvierder 718 euro uitgaf voor vier dagen feest. Met het prijsniveau van 2025 is dat 870 euro. Nóg meer geld dus, al kunnen we ons voorstellen dat Keulen meer internationale bezoekers trekt die extra veel geld kwijt zijn aan hotelovernachtingen.
Manners stuit op nog een onderzoek van Brabants Dagblad uit 2024. Hier komt men uit op een bedrag dat ons gevoelsmatig aannemelijker lijkt. Een gemiddelde carnavalsvierder in Den Bosch geeft volgens de krant 31 euro per dag uit, waarvan 75 procent opgaat aan bier. Van de mannen geeft 60 procent meer dan 50 euro per dag uit en 33 procent van de vrouwen doet hetzelfde. Slechts vijf procent van de mensen geeft meer dan 200 euro per dag uit. Ga je uit van deze cijfers, dan kosten vier dagen carnaval maar 124 euro per persoon. Of, als we dan ook maar aan indexatie doen (3,8 procent inflatie), 128,71 euro voor Carnaval 2025.
Gevoelsmatig zouden we zeggen dat de cijfers van het Brabants Dagblad het meest kloppen, maar de economen van ESB lijken ons ook geen koekenbakkers. De waarheid is dat de ware uitgaven van de carnavalsvierder in nevelen gehuld zijn. En misschien is dat precies hoe het hoort te zijn.