Let op kosten tijdens beleggen: deze simpele rekensom helpt
Dat de kosten van beleggen een impact hebben op je rendement, is waarschijnlijk wel duidelijk. Toch onderschatten veel mensen de impact van de vergoedingen die ze betalen. Een verschil aan jaarlijkse kosten van 0,5 procent lijkt misschien zo klein dat je het kunt negeren. Zonde, want op de lange termijn kan je dat veel geld kosten.
In dit artikel laten we met een rekensom zien dat de impact van kosten niet onderschat moeten worden. Hoeveel impact hebben jaarlijkse kosten concreet? En op welke kosten moet je letten?
Kosten beleggen tegenhanger van compounding
Als je belegt, of wil beginnen met beleggen, heb je vast wel eens gehoord van compounding, in het Nederlands ook wel rente-op-rente-effect genoemd. Dit effect, het achtste wereldwonder volgens Albert Einstein, houdt in dat je geld exponentieel groeit als je het rendement over je beleggingen niet opneemt maar herinvesteert. Op deze manier ontvang je over je eerdere rendement namelijk ook weer rendement.
Volg je het nog een beetje? Je kunt het vergelijken met het sneeuwbaleffect. Een sneeuwbal die van een heuvel rolt, zal steeds groter worden. En hoe groter de sneeuwbal wordt, hoe meer sneeuw hij zal verzamelen.
De tegenhanger van dit rente-op-rente-effect zijn de kosten die je maakt bij het beleggen. Deze drukken juist op je rendement en net als met het achtste wereldwonder worden de effecten naarmate de tijd verstrijkt, steeds groter.
Simpele rekensom
In een bulletin van de Amerikaanse SEC is dit goed te zien. Want hoewel het verschil tussen 0,25 en 1 procent kosten op het eerste gezicht klein is, laten de cijfers over twintig jaar een ander verhaal zien.
Stel dat je 100.000 euro in je portfolio hebt en een jaarlijks rendement van 4 procent. Met 0,25 procent jaarlijkse kosten is jouw investering 210.000 euro waard geworden na 20 jaar. Heb je in plaats daarvan 0,50 procent jaarlijkse kosten? Dan is jouw investering na 20 jaar met 200.000 euro al 10.000 euro minder waard.
Maar betaal je zelfs 1 procent aan jaarlijkse kosten, dan is jouw investering ‘maar’ 180.000 euro waard. 1 procent aan kosten lijkt dus niet veel, maar kan op de lange termijn tienduizenden euro’s schelen.
Wat voor kosten zijn er bij beleggen?
Met welke kosten je te maken krijgt en hoe hoog deze zijn, hangt af van de manier waarop je belegt. Doe je dit bijvoorbeeld zelf of laat je beheerd beleggen? Om het allemaal nog makkelijker (*kuch*) te maken, gebruiken verschillende aanbieders ook verschillende termen voor de kosten. Dit zijn voorbeelden van kosten die je kunt tegenkomen:
- Beheer- en servicekosten (ook wel servicefee of bewaarloon genoemd): dit rekent een bank of fondsmanager voor het beheer van je beleggingen.
- Transactiekosten: kosten die je betaalt als je een beleggingsproduct koopt of verkoopt.
- Doorlopende kosten: kosten die een fonds rekent voor onder andere beheer, marketing en administratie.
- Valutakosten: als je belegt in andere valuta’s, betaal je een vergoeding voor het omwisselen van euro’s naar andere valuta en andersom.
Het is dus goed om flink wat research te doen naar aanbieders. Zo zijn er aanbieders die niets rekenen voor het aanhouden van een beleggingsrekening (zoals Brand New Day, Degiro en Meesman), maar op andere vlakken weer hogere kosten hebben (zoals transactiekosten). Zie je door de bomen het bos niet meer? Via een website als Finner kun je vermogensbeheerders (waarbij een expert voor je belegt) en brokers (waarbij je zelf belegt) met elkaar vergelijken.
Maar dan zijn we er nog niet. Vergeet namelijk ook niet te kijken hoeveel kosten fondsen bijvoorbeeld zelf vragen. Dat vind je op Morningstar. Goed om te weten: deze kosten zijn al verwerkt in de koers.
28.000 euro aan kosten
Dit artikel is een goede reminder om niet te licht over de kosten bij beleggen te denken. Want hoe meer kosten je betaalt, hoe kleiner het bedrag is dat rendement oplevert.
We nemen het voorbeeld van de investering van 100.000 euro en de jaarlijkse kosten van 1 procent er weer bij. In 20 jaar tijd heb je bij dit percentage aan kosten bijna 28.000 euro betaald voor een initiële investering van 100.000 euro. Als je deze 28.000 euro had kunnen investeren, had dat je nog eens 12.000 euro extra opgeleverd. Een goede reden om altijd goed je research te doen, lijkt ons zo.