10 kostbare uitgaven die je doet zonder na te denken
Vraag je jezelf regelmatig af waardoor je salaris zo snel verdampt? Deze tien kostbare uitgaven die je doet zonder na te denken, zouden weleens de boosdoener kunnen zijn. Het lijken geen grote uitgaven, maar kleine beetjes tellen op als je meer wil sparen. Zeker als je de uitgaven vaak doet.
Stoppen met deze kostbare uitgaven kan een prima zakcentje opleveren. Dat is toch leuker sparen dan besparen op zaken waar je echt blij van wordt.
Kostbare uitgaven die sparen in de weg staan
Denk de volgende keer een tweede keer na over de uitgaven in dit lijstje. Ze zijn makkelijk te elimineren en maken een groot verschil op jaarbasis.
1. Koffie en lekkernij als je onderweg bent
Deze sluimerende kostenpost ontstaat vaak uit verveling. Wachten op de bus of trein? Koffie met een gevulde koek of cola met een kaasbroodje. En zo eten en drinken mensen de hele dag door, tot aan de snoepautomaten op het werk. In een gemiddeld jaar zitten 260 werkdagen. Stel je stopt met koffie en gevulde koeken buiten de deur (of uit de snoepautomaat op het werk), dan scheelt je dat op jaarbasis al snel 500 tot 1000 euro. Ook geinig: dit levert het op als je jouw dagelijkse koffie belegt in een koffiemerk.
2. Producten in de aanbieding
Zoeken naar de beste deal is altijd goed, maar koop niet alleen producten omdat ze in de aanbieding zijn. Een goede reminder nu de eindejaarsaanbiedingen er weer aankomen. Heb je die braadpan echt nodig of koop je die alleen omdat er een beetje korting op zit?
Er zijn wel manieren waarop je slimmer met je geld kunt omgaan, bijvoorbeeld door met een webextensie automatisch te kijken of je ergens anders niet goedkoper uit bent. Check ook deze zeven tips om slimmer met je geld om te gaan.
3. Geen gebruikmaken van de daluren
Heb jij een traditionele elektriciteitsmeter met twee of meer (lopende) telwerken, een slimme meter of digitale niet-slimme meter? Dan kun je gebruikmaken van de daluren. Tussen 23.00 en 7.00 uur betaal je een minder hoog tarief aan energie. Zeker nu de energieprijzen zo hoog zijn voor sommige mensen, is dat echt een uitkomst.
4. Apparaten in het stopcontact
Over energie gesproken: zelfs als je elektronica niet aanstaat, verspil je energie door de stekkers in het stopcontact te laten. Natuurlijk hoef je niet per se elke keer fanatiek dingen als de televisie in en uit te pluggen. Maar items die je niet zo vaak gebruikt of waarvan je de stekker makkelijk loskoppelt, hoeven echt niet altijd in het stopcontact te zitten. Denk hierbij aan gameconsoles, föhns, dvd-spelers en telefoonopladers.
5. Boetes doordat je niet op tijd betaalt
De meeste mensen zijn van nature uitstellers. Zelfs, of eigenlijk zeker, als het gaat om het op tijd betalen van rekeningen. Veel van ons stellen dit uit tot de uiterste datum en dan is het niet gek dat het weleens mis gaat. Het resultaat? Een boete. Zondegeld, zeker als je meer wil sparen. Betaal de volgende keer je rekening dus meteen als je die binnen krijgt of stel een agenda herinnering in.
6. Kleding die je niet nodig hebt
Van sportkleding ‘om jezelf te motiveren’ tot een kledingstuk dat niet helemaal jouw stijl is, maar waar je zogenaamd het perfecte moment voor weet om te dragen. We hebben allemaal kleding achter in onze kast liggen die we nooit aandoen.
Het is niet gek dat we vaker wat kopen dan we daadwerkelijk nodig hebben, onderzoek laat zien dat er nou eenmaal dopamine vrijkomt als we shoppen. Maar denk dus de volgende keer iets langer na over een aankoop, al is het een dag.
7. Gift cards vergeten
Ook zo zonde als je meer wil sparen: ongebruikte gift cards. Uit onderzoek blijkt dat alleen de Amerikanen al elk jaar maar liefst 3 miljard dollar verspillen aan ongebruikte gift cards. En eerlijk is eerlijk: ook jij hebt vast ergens een paar gift cards liggen die je eens voor je verjaardag hebt gekregen en waar je het bestaan altijd volledig van vergeet.
8. Impulsief boodschappen doen
Schrik je als de caissière opnoemt hoeveel je moet betalen in de supermarkt? Dan is de kans groot dat je boodschappen doet zonder plan. Als je op deze plek zo min mogelijk geld wil verspillen, is het slim om voor meerdere dagen boodschappen te doen en met boodschappenlijstje de winkel in te stappen.
9. Thuisbezorgd, Deliveroo en dat soort ellende
Apps als Thuisbezorgd en Uber Eats zijn enorm handig om eens rond te kijken waar je trek in hebt en welke opties er eigenlijk allemaal zijn. Maar heb je eenmaal uitgekozen wat je wil bestellen? Check dan de website van het restaurant.
Omdat de restaurants een vergoeding aan de app moet betalen, is het namelijk vaak goedkoper om dit direct te doen. Sterker nog, soms word je beloond met korting als je direct bij het restaurant bestelt.
10. Streamingdiensten en andere abonnementen
Veel mensen hebben een abonnement op Videoland, HBO Max, Disney+ en Netflix. Maar hoe vaak kijk je nou echt naar Videoland? Of naar Disney+? En hoe zit het met dat Storytel-abonnement dat je vergeten bent op te zeggen. Zo zijn er vast nog meer abonnementen waar je niets mee doet. Als je deze eens goed onder de loep neemt, bespaar je zo 20 euro per maand.