Dit drankje verbetert gezondheid darmen, met maximum per dag
Koffie wordt niet voor niets het zwarte goud genoemd. Naast die opkikker die het je in de morgen kan geven, blijkt het ook nog eens grote voordelen te hebben voor de gezondheid van je darmen. Nog maar een bakkie doen, heren?
Je denkt er misschien niet over na, maar je lijf is eigenlijk een enorm ecosysteem met ontelbare hoeveelheden bacteriën, schimmels en andere micro-organismen. Alleen al in je darmen vind je meer dan 100 biljoen bacteriën, samen noem je die het darmmicrobioom. Deze organismen en bacteriën spelen een rol in het gezond houden van je lijf en geest. En het mooie is, je kunt je lichaam een handje helpen om dit darmmicrobioom te bevorderen. Hoe? Door het drinken van een populair drankje: koffie. Let wel: tot dit maximale aantal kopjes per dag.
Koffie voor gezonde darmen en lijf
Je darmen worden ook wel gezien als het ‘tweede brein’ in je buik. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de hormonen die bacteriën in je darmen uitscheiden. Het schijnt dat deze stofjes een uitwerking kunnen hebben op je emoties en geheugen. Daarnaast vormen je darmen een belangrijke verdediging tegen ziekmakers. Logisch, als je bedenkt wat er allemaal via je darmen je lichaam binnenkomt. Erg bemoedigend dus, dat uit onderzoek blijkt dat koffie de gezondheid van je darmen verbetert.
In een recent onderzoek naar het darm-microbioom komen wetenschappers tot een interessante ontdekking. Koffiedrinkers hebben ongeveer acht keer meer van de bacterie Lawsonibacter asaccharolyticus in hun darmen dan niet koffiedrinkers. Deze bacterie houdt bacteriën in je darmen in balans door eiwitten in plaats van suikers af te breken. Dit verlaagt de kans op (chronische) ontstekingen en een opgeblazen gevoel. In een perspublicatie schrijven de onderzoekers: ‘Het is duidelijk dat koffie je gezondheid kan ondersteunen. Als je van koffie geniet, hoef je het zeker niet meer als een guilty pleasure te beschouwen.’
Het maximale aantal kopjes per dag
Ben je nu van plan om de hele dag alleen nog maar koffie te drinken, dan begrijpen we dat. Het is echter belangrijk om je te realiseren dat koffie niet alleen maar goede eigenschappen heeft. De cafeïne in je bakkie pleur is verslavend en kan een slechte invloed hebben op je nachtrust. En slechte slaap heeft op zijn beurt dan weer een enorm negatieve invloed op je gezondheid. In het slechtste geval kan inadequate nachtrust de kans op een hartaanval vergroten. Om koffie optimaal te benutten houd je een maximaal aantal kopjes per dag aan van ongeveer vijf. Daarnaast kun je experimenteren met verschillende drink-tijdstippen. Volgens de wetenschap is er namelijk een ideaal tijdstip om koffie te drinken.