Robert Kroes
Robert Kroes Geld & Carrière 15 aug 2022
Leestijd: 11 minuten

Koersverwachting week 33: kansen door goede inflatiecijfers

De koersverwachting op maandag is vaste prik. Ook deze week analyseren we weer de verwachtingen voor de belangrijkste beleggingen zoals AEX-aandelen, FOREX, staatsobligaties, goud, olie en crypto. Daarbij kan jij natuurlijk nog steeds gratis en direct profiteren van onze koersverwachting.

Deze week beginnen we onze koersverwachting met een korte terugblik op vorige week. Daarna blikken we vooruit met de algemene fundamentele factoren en de economische- en beursagenda’s voor de komende week. Daarna doen we per belegging een reality-check op onze koersverwachting van vorige week.

Wanneer we up-to-date zijn blikken we per belegging vooruit met eventuele individuele fundamentele factoren, technische trendanalyses en oscillatoren. Zo bepalen we onze koersverwachting die we per belegging afsluiten met bevestigde (ver)koopsignalen voor zover aanwezig.

Zoals altijd gebruiken we voor alle prijzen, vergelijkingen en analyses de koersen zoals deze vóór de start van de AEX om 9 uur op de digitale koersenborden stonden.

Gunstige inflatiecijfers zorgen voor zomerse sfeer

Vorige week was de bekendmaking van de Amerikaanse inflatiecijfers hét evenement dat het sentiment op de financiële markten voor de rest van de week en wellicht de rest van de zomer zou bepalen.

Gelukkig vielen de cijfers mee. De inflatie van juli bedroeg ten opzichte van juni zelfs 0 %. Op jaarbasis viel de Amerikaanse inflatie terug van 9,1% in juni naar 8,5% in juli en dat stemde beleggers gunstig. Ook zorgen deze cijfers bij beleggers voor meer optimisme voor de rest van de zomer. De vraag is of de Europese inflatiecijfers en Amerikaanse bestedingen dit gevoel kunnen versterken.

Algemene economische fundamentele factoren week 33

Voor de komende week zien we een stabiele fundamentele situatie. Door de zomerperiode lijkt er wat rust in de economische agenda’s te komen. Vóór we naar de rentebesluiten in september uitkijken komt Europa deze week met inflatiecijfers en publiceert men in Amerika de notulen van de meest recente FED-vergadering en komt men met cijfers over het consumentenvertrouwen.

Daarnaast zien we het staartje van het cijferseizoen en veel reguliere bekendmakingen als we de economische agenda en beursagenda’s voor de komende week bekijken.

Voor we naar de agenda’s kijken attenderen we je erop dat men in veel Europese landen vandaag Mariahemelvaart viert. Dit betekent dat de AEX wel open is, maar de Europese Unie en beurzen in landen als Italië, Spanje en Frankrijk gesloten blijven.

Beursagenda en beleggingsagenda week 33

Uit Europa verwachten we vandaag dan ook geen publicaties. In Amerika publiceert men de TIC-flows over juni en de NAHB Housing Market Index over augustus.

Dinsdag publiceert Europa de handelsbalans over juni en de ZEW-Survey naar het economisch sentiment over augustus. Uit Amerika verwachten we cijfers over de huizenmarkt en industriële productie in juli plus publicatie van de Redbook Index per 12 augustus.

Woensdag volgen uit Europa cijfers over het bruto binnenlands product en verandering in werkgelegenheid (beide voorlopig over het 2de kwartaal). In Amerika komen de cijfers over de retail verkopen (in juli) en zakelijke voorraden (in juni). Ook verwachten we dan de notulen van de laatste FED-meeting.

Donderdag volgen vanuit Europa cijfers over de bouw (in juni) en de HICP-indexen over juni. Amerika deelt werkeloosheidscijfers over augustus en huizenverkopen over juli.

Vrijdag sluiten we af met Europese cijfers van de lopende rekening over juni.

Op de crypto-agenda staat van 19 tot en met 21 augustus het event ETH Mexico City op het programma waar de ontwikkelingen rond Ethereum (ETH) op het programma staan. Met aankondiging van lancering van de Merge update (15/16 september) van vorige week kan nieuws van dit event zeker de Ethereum-koers en wellicht ook andere cryptokoersen beïnvloeden.

Natuurlijk kun je meer te weten komen over de koersverwachting voor de komende week. Wij analyseren deze verder in dit artikel, maar ook de Weekblik van De Telegraaf kan je meer inzicht bieden bij jouw eigen onderzoek.

Analyse AEX aandelen week 32

Vorige week voorzagen wij voor de AEX-aandelen een neutrale tot licht negatieve week. Dit bleek voor de AEX als geheel te kloppen. De AEX-index noteerde vorige week -0,62%.

Daarnaast zagen we een aantal bevestigde (ver)koopsignalen. Deze delen we hier met het feitelijke rendement over de afgelopen week:

De bevestigde koopsignalen waren voor: AFC Ajax NV (AJAX) – , GP Bullhound Acquisition shares (BHND) -0,97%, DGB Group NV (DGB) +13,35%, Forfarmers (FFARM) +0,47%, Morefield Group N.V. (MORE) +6,67%, Oci NV (OCI) +6,13%, SIF Holding (SIFG) -1,15% en Value8 (VALUE) -.

De bevestigde verkoopsignalen waren voor: Arcadis (ARCAD) + 1,-%, Avantium (AVTX) +2,20%, CM. Com (CMCOM) +2,30%, Koninklijke DSM (DSM) -1,92%, Hal Trust (HAL) -, Heineken Holding (HEIO) +1,22%, Kendrion N.V. (KENDR) -0,39% en Nedap (NEDAP) -2,05%.

Met deze stand van zaken is het weer tijd om vooruit te blikken.

De AEX-verwachting voor week 33

Naast de algemene fundamentele factoren bekijken we ook de specifieke fundamentele factoren die de komende week van toepassing zijn voor de AEX-prijsverwachting. Ook bekijken we relevante items op de Nederlandse economische kalender.

Daarna maken we de technische trendanalyses en analyseren we de oscillatoren om tot onze AEX koersverwachting te komen. Deze sluiten we af met eventuele bevestigde (ver)koopsignalen per AEX-aandeel.

Fundamentele analyse AEX-aandelen week 33

Ook voor de AEX belooft het qua fundamentele factoren een relatief rustige, maar niet onbelangrijke week te worden.

Zo verwachten we dinsdag tijdens beurs (om 11.05 uur) cijfers over het economisch sentiment in Nederland.

Woensdag presenteert Avantium Holding BV (AVTX) haar halfjaarresultaten. Ook verwachten we dan voor beurs de Nederlandse handelsbalans over juni en tijdens de beurs cijfers over de Nederlandse consumentenuitgave (juni), economische groei, bruto nationaal product en werkgelegenheid (alle over het 2e kwartaal en voorlopig)

Donderdag volgen de halfjaarcijfers van Koninklijke BAM Groep NV, Koninklijke Boskalis Westminster NV en Adyen BV. Ook publiceert men dan na beurs cijfers over de werkeloosheid in Nederland over juli.

Op vrijdag is de beursagenda voor Nederlandse AEX-fondsen en bekendmakingen leeg.

Technische analyse AEX-aandelen week 33

Voor de komende week tonen de technische trendanalyses voor de AEX-index een sterk koopsignaal, terwijl de oscillatoren een verkoopsignaal tonen.

Koersverwachting AEX week 33

Gezien de positieve inflatiecijfers en rustige omstandigheden verwachten wij een neutrale tot licht positieve koersverwachting voor de AEX-fondsen.

Uiteraard inventariseren we ook deze week de bevestigde (ver)koopsignalen voor de AEX-fondsen.

De koopsignalen zijn deze week voor: Koninklijke BAM Groep NV (BAMNB), Bever Holding gewone aandelen (BEVER), Basic-Fit (BFIT), Forfarmers (FFARM), Geojunxion N.V. (GOJXN) en Heineken Holding (HEIO).

De verkoopsignalen zijn deze week voor: Acomo NV (ACOMO), Koninklijke DSM (DSM), Ebusco Holding N.V. (EBUS), Koninklijke KPN (KPN), Nedap (NEDAP), NN Group (NN) en Sligro Food Group N.V. (SLIGR).

We zien inmiddels dat de AEX positief geopend is.

Analyse index-futures week 32

Voor de index-futures noteerden wij een neutrale tot licht positieve koersverwachting. Dit bleek te kloppen en was in een enkel geval zelfs nog te voorzichtig. Alle index-futures boekten een positief weekresultaat. De Ibovespa Index Futures (IBV1!) noteerden met + 5,44% het hoogste rendement. De kleinste stijging was met +1,34% voor de E-mini USD Denominated FTSE 100 index futures (FTU1!).

Koersverwachting index-futures week 33

Voor de komende week tonen de technische trendanalyses zonder uitzondering (sterke) koopsignalen. De oscillatoren bevestigen deze voor de Ibovespa Index Futures (IBV1!), Nikkei/USD futures (NKD1!) en E-mini Russell 1000 Index Futures (RS11!). Daarmee handhaven wij onze neutrale tot licht positieve koersverwachting voor de komende week.

Analyse Nederlandse staatsobligaties week 32

Wij noteerden een neutrale tot licht negatieve koersverwachting voor de Nederlandse staatsobligaties. Dit bleek te kloppen. Alleen de Nederlandse staatsobligaties met looptijd van 6 maanden noteerden een positief resultaat van 0,01%. De overige resultaten waren negatief en liepen op naar mate de looptijd van de Nederlandse staatsobligaties langer is. Het grootste verlies was met -3,88% dan ook voor de Nederlandse staatsobligaties met looptijd van 30 jaar.

Koersverwachting Nederlandse staatsobligaties week 33

Voor de komende week tonen de technische trendanalyses op 4 uitzonderingen na alleen (sterke) verkoopsignalen. De uitzonderingen zijn neutrale signalen voor de staatsobligaties met looptijd van 6, 7 en 8 jaar en een koopsignaal voor de staatsobligaties met looptijd van 10 jaar.

De oscillatoren bevestigen de verkoopsignalen voor de staatsobligaties met looptijd van 2 t/m 6 jaar, 9 jaar en 15 tot en met 30 jaar. De afwijkende signalen uit de technische trendanalyses worden niet bevestigd. Wij handhaven dan ook onze neutrale tot licht negatieve koersverwachting.

Natuurlijk willen we allemaal weten of we een beetje goed verdienen. Ben jij benieuwd of jij meer verdient dan de doorsnee Nederlander? Bekijk dan hier wat Jan Modaal verdient.

Analyse prijs goud en olie week 32

Voor de olieprijs noteerden wij een neutrale tot licht negatieve prijsverwachting. Dit bleek te voorzichtig. De olieprijs steeg met 3,73%.

Onze neutrale tot licht positieve koersverwachting voor de goudprijs bleek wel te kloppen. Deze steeg namelijk 1,39%.

Koersverwachting prijs goud en olie week 33

Voor de olieprijs tonen de technische trendanalyses volgende week een sterk verkoopsignaal. De oscillatoren tonen daarentegen een koopsignaal. Op basis van de markt en de ontwikkelingen van vorige week neigen wij ernaar meer de oscillatoren te volgen. Wij noteren dan ook een neutrale tot licht positieve koersverwachting.

De technische trendanalyses noteren een koopsignaal voor de goudprijs, terwijl de oscillatoren neutraal blijven. Wij zien dat de financiële markten positief zijn waardoor beleggers wat meer risico willen nemen. Daarom noteren wij voor de goudprijs een neutrale tot licht negatieve koersverwachting.

Analyse FOREX week 32

Wij noteerden voor de FOREX een neutrale tot licht negatieve koersverwachting en dat bleek grotendeels te voorzichtig. Alleen de Zweedse Kroon futures noteerden met -0,90% een negatief weekresultaat, maar veel resultaten waren meer dan 1% positief. De grootste winst was met +4,14% voor de Zuid-Afrikaanse Rand futures (6Z1!).

FOREX koersverwachting week 33

Voor de komende week zijn de signalen van de oscillatoren en technische trendanalyses nogal tegenstrijdig. De enige overeenkomsten zijn een bevestigd koopsignaal voor de Braziliaanse Real futures (6L1!) en een neutraal signaal voor de Turkse Lira futures (TRL1). Wij houden de kerk dan ook in het midden met een neutrale FOREX koersverwachting.

Prijsontwikkeling Bitcoin en top 25 cryptomunten week 32

We zien dat de cryptokoersen op dit moment voor het grootste deel negatief zijn. De Bitcoin (BTC) verliest bij een koers van EUR 23.535,90 ($ 24.143,67) 2,37% ten opzichte van gisteren. Ook de meeste andere cryptomunten uit de top 25 noteren een verlies. De grootste daling is momenteel met -7,47% voor Polkadot (DOT). Er zijn wel cryptomunten die winst noteren. De grootste winst van de dag tot nu toe is voor Shiba Inu (SHIB) met +7,31%.

Ondanks de negatieve stand van het moment kijken we terug op een positieve week voor het rendement op crypto. Er zijn slechts enkele munten met een klein verlies. Uit de top 25 verlies BuildnBuild (BNB, de voormalige BinanceCoin) met -0,93% het meest. Andere crypto uit de top 25 behaalde forse winsten. Shiba Inu (SHIB) steeg met 34,34% het meest. De Bitcoin (BTC) schaarde zich met een winst van + 6,15% in de middenmoot.

Door de goede weekresultaten werden ook de maandresultaten (over de afgelopen 30 dagen) weer verder opgevijzeld. De Bitcoin (BTC) noteerde over deze periode een rendement van + 18,41%. Daarmee bleef ze echter in de schaduw van veel Altcoins. Ethereum Classic (ETH) voert met + 177,65 de top 25 over de afgelopen maand aan. Verliezen zien we nauwelijks meer. Met -0,86% is Leo Token (LEO) de hekkensluiter.

Op de site van Tradeincrypto.com kun je 24 uur per dag alle resultaten en alle live Bitcoin (BTC) en cryptoprijzen analyseren.

Bitcoin en crypto koersverwachting week 33

Daar waar we een ‘make or break’ week verwachtten zien we dat de Bitcoin (BTC) prijs nog steeds rond de $ 24.000,- beweegt. Ook zijn er met de aankomende Merge implementatie bij Ethereum (ETH) en Vasil hard fork bij Cardano (ADA) genoeg redenen om de cryptomarkt ook deze week nauwkeurig te volgen. Dat doen we natuurlijk weer met onze Bitcoin lunches en crypto updates die je dagelijks kunt lezen op onze zustersite WANT.nl.

Elon Musk houdt de gemoederen in crypto weer danig bezig. Hij verkocht zijn Bitcoin (BTC) maar hield zijn Dogecoin (DOGE). Ben jij benieuwd waarom? Wij zetten op een rij waarom Elon Musk Dogecoin (DOGE) prefereert boven de Bitcoin (BTC).

Test onze koersverwachting zonder risico en win gratis!

Ben jij benieuwd hoe accuraat wij nu echt zijn met onze koersverwachting? Met de virtueel beleggen competities van onze collega’s van virtueelbeleggen.com kan jij dit direct testen. Je kunt zonder risico onze adviezen voor aandelen en crypto opvolgen of juist tegen ons in handelen in onze gratis paper trading competities. Als jij aan het eind van de maand een van de 3 spelers (per competitie) met het hoogste rendement bent win je mede dankzij Bitvavo en Cryptohopper mooie prijzen.

Op dit moment gaan Liesl Renshöfer (beleggen) en Zuwa (crypto) aan kop. Ga jij de strijd aan? Gratis aanmelden kan hier.

Meer weten over beleggen?

De bijdragen ‘koersverwachting’ en ‘achter de koersverwachting’ komen tot stand in samenwerking met onze onafhankelijke partner koersverwachting.com. Zij bieden elke dag het laatste nieuws over koersverwachtingen en investeringen. In onze rubriek ‘money & career‘ zie je al onze artikelen over geldzaken en werk. Tot slot vind je op WANT.nl dagelijks de laatste updates over Bitcoin en andere cryptocurrency.
Alle koersverwachtingen komen tot stand op basis van data van: Tradeincrypto.comWANT.nlKoersverwachting.com en Tradingview.com.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.